Съветите за тайм мениджмънт на Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс

Съветите за тайм мениджмънт на Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс

Съветите за тайм мениджмънт на Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс

Всеки един от нас разполага с 24 часа на ден и това важи дори за хора като главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск и за шефът на Amazon и Blue Origin Джеф Безос. Как обаче успяват милиардерите като Мъск и Безос да намират време за всичките дейности, които изпълняват всеки ден? Ето няколко съвета от Мъск, Безос и Бил Гейтс за увеличаването на производителността:

Илон Мъск отменя ненужните срещи

Шефът на Tesla започва деня си по график, като на първо място е най-важната задача за деня, като след нея се нареждат останалите приоритети на Мъск.

„Не си губете времето с неща, които всъщност не правят ситуацията по-добра“, казва Мъск по време на реч пред Университета на Южна Калифорния през 2014 г. Един от начините, по който той прави това,  е като елиминира ненужните срещи.

„Излишните срещи са сериозен проблем за големите компании, като той само се влошава. Отървете се от честите срещи, освен в случаите, когато имате работа с особено важен въпрос“, добавя той.

Ако все пак провеждате тези срещи, Мъск казва, че „трябва да се уверите, че те носят някаква стойност за цялата публика“. Той дори препоръчва на служителите си да напускат подобни срещи, ако смятат, че не са полезни за тях. „Не е грубо да си тръгнете, грубо е да карате някого да стои и да си губи времето“, обяснява той.

Джеф Безос взема бързи решения

Важно е да се вземат „високоскоростни“ и „висококачествени“ решения, казва главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. „Скоростта има значение в бизнеса“, добавя той в писмо до акционерите на компанията през 2016 г.

„Повечето решения вероятно трябва да бъдат вземани, когато човек разполага с около 70% от информацията, от която има нужда. Ако изчакате, докато не се сдобиете с 90% от необходимата информация, то вероятно ще вземете решение, което е закъсняло“, коментира той.

Според него вземането дали едно решение е било правилното в повечето случаи е толкова важно като това, дали то е взето навреме. „Повечето решения са обратими, те са един вид двупосочни врати. Как губите от вземането на грешно решение в тези случаи?“, казва той.

Безос обаче подчертава, че човек трябва да бъде също толкова бърз в коригирането на грешните решения. „Ако се справяте добре с корекциите, вземането на грешни решения струва много по-малко, отколкото си мислите. Забавянето обаче винаги струва скъпо.“, казва още шефът Amazon.

Бил Гейтс подобрява концентрацията си чрез медитация

Множество успешни хора включват медитацията в ежедневния си график. Това е и един от любимите навици за повишаване на продуктивността на съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

„Медитацията е чудесен инструмент за подобряване на фокуса. Тя е просто упражнение за ума, което изпълнява сходна роля като тази, която физическите упражнения играят за нашите мускули“, коментира Гейтс през 2018 г.

Съоснователят на Microsoft, който медитира „два или три пъти на седмица, отделяйки около 10 минути на сесия“, казва, че това му позволява да „обръща повече внимание на собствените си мисли и да има способността да се дистанцира от тях“, което подобрява неговата концентрация.

.................

Тейлър Лок за CNBC.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ