Уроците от един провал

Уроците от един провал

Уроците от един провал

По време на втората година от следването ми на MBA (Master of Business Administration) програма в университета, с помощта на мой колега създадох първия си стартъп: 3D Media. Двамата бяхме избрани за финалисти на ежегодната университетска надпревара за стартъпи. Същевременно с това ние водехме преговори с потенциални инвеститори и дори вече бяхме намерили търговец на дребно, който проявяваше интерес към нашия продукт. В крайна сметка обаче ние имахме проблем с подписването на лицензно споразумение с инвеститорите и останахме на второ място в надпреварата. Резултатът беше, че ние останахме без продукт и съответно без компания. По-лошото за мен в случая беше, че за разлика от колеги в университета, аз нямах резервен план в случай на провал, така че перспективите ми за намиране на добра работа след дипломиране бяха доста занижени.

Да се изправите на крака след подобен провал може да бъде истинско предизвикателство. Първата реакция на човек в такъв случай е да се отдаде на самосъжаление и негативни мисли. Не ме разбирайте погрешно, човек трябва да разбира и изразява емоциите, които чувства, вместо да ги потиска. Идва обаче момент, когато трябва да се вземете в ръце и да използвате провала като възможност. Ето как да го направите:

1. Изяснете визията си

Превръщането на неуспеха във възможност изисква много работа, а и малко късмет. Набраната инерция при опитът, завършил с провал, е полезна, но човек се нуждае от ясна визия, преди да може да продължи напред. Без посока и план шансовете ви да превърнете този неуспех в още по-тежък провал са значителни. Може да повторите същата грешка, която ви е довела дотук, или пък да си поставите цел, която в момента е непосилна за вас.

Човек обаче лесно губи от поглед голямата картина и визията, към която се стреми, ако отделя прекалено много време за анализи и размисли върху предишни неуспехи. За това е важно да разпределите времето си по такъв начин, че да се възползвате от уроците, научени от провала, възможно най-бързо.

Аз лично научих доста уроци от първия си сериозен провал:

Внимавайте за дребния шрифт

Подгответе резервен план

Не слагайте всички яйца в една кошница

2. Възползвайте се от затишието

Ако има нещо позитивно в провала, то това е затишието, което идва след него. Това може да е най-добрата ви възможност да прекарате повече време с вашето семейство, да влезете във форма или да участвате в някаква инициатива, която отдавна искате да подкрепите. Възползвайте се от затишието, за да се фокусирате върху връзките ви с останалите или пък да започнете някакъв страничен проект.

Това обаче не означава, да затваряте вратата пред новите възможности, които може да се открият пред вас в този период. Трябва да бъдете гъвкави и да знаете кога да продължите напред. Твърдоглавието и неспособността да оставите миналото зад гърба си може да бъде разликата между успеха и безизходицата.

3. Завържете си връзките, преди да тръгнете да тичате

След като при първия ми стартъп нещата не минаха по план, следващите ми няколко идеи бяха прекалено големи и амбициозни, или пък твърде малки и нишови, за да привлекат инвеститорите. След като изясних визията си, осъзнах, че съм се озовал в уникалната ситуация да бъда предприемач без адекватна идея за нов бизнес. За това аз започнах да проучвам установени и доказани бизнеси, които имаха стабилни позиции на пазара - нещо, което липсва на стартъпите. Да, по това време не знаех как ще осигуря нужното финансиране за закупуване на компания, но мислех, че ако успея да идентифицирам добра възможност ще намеря начин да подсигуря нужното финансиране.

В крайна сметка първият ми опит да придобия чужд бизнес беше неуспешен. Има твърде много неясноти и променливи, а аз трябваше да плащам наем. Така че аз се възползвах от поредното затишие, за да изясня мислите си, и опитах отново. При първият опит аз се бях тръгнал да тичам, без да си завържа връзките, но сега вече бяха подготвен и знаех какво точно търся и искам. Именно тези дълги дни на подготовка и проучване ми позволиха да намеря правилния за мен бизнес и най-накрая да постигна така търсения успех.

Провалът много често е неразделна част от успеха. Понякога трябва да приемете, че нещата просто не се получават. Когато поемате рискове, шансовете те да завършат с неуспех са големи, така че трябва да преследвате целите си с вяра и кураж, за да премиете през всички бури и предизвикателства, пред които може да ви изправи животът. В крайна сметка, едва когато направите всичко по силите си и нещо извън ваш контрол преобърне нещата с главата надолу, вие разбирате какво означава да оцелееш и да продължиш напред, следвайки своята визия.

…………..

Уолкър Дайбъл, автор на Buy Then Build, съосновател на три статъпа, и собственик на седем компании, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ