5 симптома на професионалното прегаряне

5 симптома на професионалното прегаряне

5 симптома на професионалното прегаряне

Всички знаем колко важно е да тестваме границите на нашите възможности, за да достигнем пълния си потенциал, но има момент, в който всичкото това натоварване започва да ни тежи.

Най-добрите лидери и служители знаят, че всеки човек има нужда от време за почивка и възстановяване, ако иска да избегне прегарянето, особено когато става въпрос за работа в динамична и силно конкурентна индустрия. 

Това са 5 признака, които показват, че работите прекално много.

1. Често отлагате работа. Чувствате се незаинтересован и неангажиран

Един от най-ярките признаци, показващ, че сме прекалили с дадена дейност, е липсата на интерес. Ако забележите, че избягвате всички задачи свързани с вашата работа или пък се ужасявате от мисълта, че за пореден път ще трябва да правите нещо, което вече не може да понасяте, значи сте прекрачили границата на търпимост. Това сигурен признак за прегаряне. 

2. Постоянно сте изморени

Дори и да сте си набавили нужните часове сън през седмицата и да сте отпочинали добре,  ако забележите, че реагирате, по-чувствително от обичайното, че сте по-сдържани, дистанцирани и че се отнасяте по-грубо спрямо вашите колеги и приятели, най-вероятно страдате от емоционално изтощение.

Все пак, прегарянето се изразява не само под формата на физически проблеми, но и на психически. Хората, които страдат от така наречения „бърнаут“ не могат разсъждават ясно и да контролират емоциите си, в резултат на което се стига до изключително изостряне на тяхната чувствителност.

3. Чувствате се зле

Без значение дали става въпрос за възпалено гърло или лека настинка, ако имунната ви система започва да издиша, значи сте прекалили с натоварването. Ако се чудите защо не постоянно имат здравословни проблеми и не се чувствате добре, в повечето случаи отговорът се крие във  високите нива на стрес и липсата на сън, фактори често свързани с професионалното прегаряне.

Физиологичните симптоми могат да засягат стомашно-чревни проблеми, главоболие, болки в гърба. Прегарянето потиска имунната система и създават благоприятна среда за развитието на хронични заболявания.

4. Разсеяни сте, докато се храните

Въпреки че това не е нещо, за което обикновено не мислим, в момента, в който спрем да отделяме време за пълноценно хранене,  разбираме, че сме поели прекалено много задачи. Ако забележите, че все по-често ядете на работното бюро или кухненския плот вкъщи, направете повече време за една от основните житейски нужди - храната.

5. Безразличен сте към всичко

Често използваме безразличието като вид бариера, която цели да прикрие вълненията и терзанията, които бушуват вътре в нас. Когато поставяме стена между нас и останалите, ние не си позволяваме да изпитаме емоциите, които измъчват дълбините на нашето същество, било то гняв, разочарование, тъга или съжаление.

Чувството на безразличие може да бъде силен признак за това, че сте прекрачили лимита на вашите сили.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения