7 начина да отключите пълния потенциал на вашите служители

7 начина да отключите пълния потенциал на вашите служители

7 начина да отключите пълния потенциал на вашите служители

Наистина великите компании, могат да се похвалят със служители, от които просто строи енергия, без значение колко са уморени, колко пъти са вършили една и съща работа и колко силно желаят промяна.

Питате се, как могат лидерите да впрегнат тази неизползвана енергия и всичкия този потенциал, който хората дори не осъзнават, че притежават?

Като създадат работна среда, която дава енергия на техните екипи, вместо да  им я отнема. Това са 7 начина да изградите подобна среда:

1. Дефинирайте ясно целите на бизнеса

Никой не може да достигне до финалната линия, ако не знае пътят, водещ до нея.  Когато сте достатъчно открити и прозрачни с крайните цели на компанията, служителите ви ще знаят как по-добре да се впишат в по-голямата картина и обикновено ще бъдат по-склонни да дадат най-доброто от себе си на работното място.

2. Бъдете гъвкави в подхода към вашите служители.

Ако възложите на някой задача и му кажете, че трябва да я изпълни по точно определен начин, може да сте сигурни, че той няма да бъде особено ентусиазиран и, че няма да се справи по възможно най-добрия начин. Вместо да казвате на служителите си как да си вършат работата, обяснете има какво искате да постигнат и им помогнете да разберат как да го направят. Бъдете готови да застанете до тях, ако имат нужда от помощ, но през останалото време стойте на страна като им позволите да намерят собствения си подход към задачите.  

3. Съгласувайте интересите на вашите служилите с нуждите на бизнеса

Когато служителите имат определени познания в дадена област, вероятно те биха достигнали пълния си потенциал, ако работата им във вашата компания съответства на техния интерес. Вместо да плувате срещу течението, дайте на хората това, което искат, и ще спечелите огромни дивиденти. В крайна сметка, кой не би искал да се занимава с нещо, което знае, че харесва?

4. Позволете на служителите си да се справят с проблемите на момента

Вместо при всеки нов проблем да ви се налага да работите по овладяване на положението и ограничаване на щетите, разрешете на вашите служители да вземат бързи решения и да предприемат действия, преди проблемите да се разрастнали, без да има нужда от вашето позволение. Даването на определена доза автономност може да бъде изключително мотивиращо и вдъхновяващо за хората от вашия екип.

5. Разберете какво искат да научат вашите служители

Напълно си струват времето и парите, инвестирани в обучението на вашите служители, които от своя страна ще ви се отплатят с повишена активност, интерес и ангажираност на работното място. Дори ако темата на обучението няма пряка връзка с техните отговорности, самият факт, че се интересувате от тяхното развитие и професионален растеж ще ги мотивира да работят по-усилено за благоденствието на компанията.

6. Разберете къде искат да ги отведе професионалният им път

Когато отделяте нужното време, за да изградите добри взаимоотношения с хората от вашия екип, вие може да разберете какви са техните амбиции в бизнеса. По този начин, ако някой се надява да заеме лидерска позиция в бъдеще, вие ще можете да го подкрепите и да допринесете за превръщането на неговото желание в реалност,  което от своя страна ще го насърчи да влага повече усилия в ежедневната работа.

7. Отделете време за забавление

Забавлението обикновено е резервирано за случаите, когато вие е останало свободно време, а при най-успешните компании това се случва все по-рядко. За да не чакате перфектния момент, който може и да не дойде, бъдете креативни и превърнете забавлението в неразделна част от бизнеса, като организирате работни екскурзии, ежедневни кратки почивки и вечерни събирания. Може да бъдете сигурни, че това ще помогне на хората от вашия екип да „презаредят“ енергията си и да си върнат мотивацията.

 

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ