7 знака, че имате токсични колеги

7 знака, че имате токсични колеги

Moже да звучи странно, но понякога лошите служители не са тези, които причиняват най-големите проблеми, защото те са лесни за разпознаване и контролиране.

В много случаи истинските проблеми са причинени от хора, които на пръв поглед вършат задоволителна работа, но в действителност бавно унищожават мотивацията, екипния дух и продуктивността на останалите служители.

Това са 7 признака за разпознаване на токсичните колеги, които вредят най-много на компанията.

1. Организират среща след срещата

Имате среща, по време на която се повдигат много въпроси и опасения. На срещата се вземат решения, които получават подкрепата на всички присъстващи. Постигнат е напредък.

Малко по-късно обаче, някои от вашите колеги организира „среща след срещата“. Той започва да говори за проблеми, които по-рано не е споделил с групата, и за това, че не е съгласен с взетите решения.

Тези хора понякога дори казват на своите екипи: „Вижте, мисля, че това е ужасна идея, но ни беше наредено да го направим.“

Всичко това внася едно колебание и напрежение, което саботира работния процес. Подобно поведение не трябва да бъде толерирано, ако не искате компанията ви да се разпадне за рекордно кратко време.

2. Обичат да казват: „Това не е моята работа“

Колкото по-малка е компанията, толкова по-важно е служителите да могат да мислят в движение и да се адаптират към бързо променящите се приоритети. Те трябва да имат необходимите способности, независимо от ролята и позицията, която заемат, за да постигнат желания от компанията резултат.

Вяска задача, която се възложи на един служител(стига да не е неморална, неетична или незаконна) е задача, която служителят трябва да е готов да изпълни.

Когато някой казва, че това не е „негова работа“, той всъщност казва: „Интересувам се само от себе си“. Това отношение е изключително вредно за продуктивността на компанията, защото то може да превърне един сплотен екип в неефективна група от индивидуалности.

3. Мислят, че опитът е обективно и измеримо качество

Опитът определено е много важен, но когато той не води до придобиване на нови умения, по-добри резултати и по-значими постижения, опитът е безполезен.

Когато казват, че имат повече опит, токсичните служители всъщност искат да кажат: „Не е необходимо да обяснявам своите решения и действия“. Опитът не нещо, което може да използвате като аргумент. Мъдростта, логиката и правилната преценка трябва винаги да бъдат на първо място, независимо дали идват от новобранец или опитен ветеран.

4. Обичат клюките

Спомням си един случай, в който заедно с моите колеги коментирахме работата на ръководителите в другите отдели, когато нашият нов шеф мина покрай нас и каза: „Спрете, от сега нататък няма да говорите нищо лошо за човек, който не присъства в стаята.“

До този момент не осъзнавах, че клюките са част от културата на една компания. За мен те бяха просто теми за разговор, в които участвахме всички. Тогава разбрах, че разпространението на слухове е нещо изключително вредно.

Не само че служителите, които клюкарстват, губят време, което може да бъде използвано за по-продуктивни разговори и действия, но те карат и останалите да не уважават своите колеги. Всяко нещо, което накърнява достойнството на хората в компанията, не трябва да бъде толерирано.

5. Подлагат на групов натиск колегите, които се справят по-добре

Новият служител полага огромни усилия и работи дълги часове, за да се представи добре. Той постига желаните резултати и надхвърля очакванията. Не след дълго обаче идва момент, в който някои „по-опитен“ служител му казва: „Работиш прекалено много и това представя останалите в лоша светлина.“

Когато става въпрос за сравнения, великият служител не се сравнява с другите, той се сравнява със себе си. Той иска да спечели това съревнование, като всеки ден се представя по-добре от предходния.

Токсичните служители не искат да работят повече, те искат останалите да работят по малко. Те не искат да спечелят, а просто да се уверят, че не губят.

6. Приписват си всичките заслуги

Може би сте свършили по-голямата част от работата. Може би сте преодолели почти всяка пречка. Може би останалите нямаше да се справят без вас.

В повечето случаи обаче това не е така. Няма нещо наистина важно, което човек да може да постигне сам, макар че много хора обичат да представят нещата именно по този начин.

Добрият служител отдава заслуженото на своите колеги. Той оценява тяхната работа и им позволява да блеснат. Това е особено важно за хората, които са на лидерска позиция.

Когато казват, че са свършили всичката работа или, че идеята е била тяхна, те всъщност казват „Светът се върти около мен и искам всички да го знаят.“ Дори и другите хора да не споделят тяхната философия, те не могат да понасят идеята, че трябва да се борят за признание, което по право е тяхно.

7. Винаги прехвърлят вината

Клиентът се оплаква, колегите са изнервени, шефът е недоволен. Каквото и да се е случило, грешката винаги е в някой друг.

Понякога, независимо от проблема и от това кой всъщност е виновен, някои хора просто поемат цялата отговорност. Те са готови да приемат всички критики и негативни реакции, защото знаят, че могат да се справят с тях(и че човекът, който всъщност е виновен, не може).

Малко действия са по-безкористни и по-човечни от това да поемете отговорност за грешка, която не била ваша. Малко действия са по-егоистични и неморални от това да кажете „не бях аз“, особено когато сте имали поне частично участие в създаването на проблема.

Джеф Хейдън, автор на „TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life ... One Simple Step at a Time“, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ