И шефът е човек, и той може да се почувства застрашен

И шефът е човек, и той може да се почувства застрашен

И шефът е човек, и той може да се почувства застрашен

Ние сме склонни да гледаме на лидерите като на хора, които са отдадени на мисията да водят. За съжаление, както във всяка професионална област на развитие, така и в лидерството има хора, които мислят, че позицията им в компанията е застрашена от някои от техните служители, особено ако те притежават лидерски качества и умения, липсващи в човека над тях.

Как може да разберете дали шефът ви се чувства застрашен от вас? Ето няколко знака, за които да наблюдавате:

1. Постоянно ви противоречи

Шефът ви омаловажава всяка ваша идея и никога не се съгласява с творческите ви решения. В много от случаите той дори не обяснява каква е причината да отхвърли вашето предложение и не предлага никакви негови алтернативи.

2. Краде вашите идеи

Когато сте представили на шефа си някаква страхотна идея, която мигновено е била отхвърлена, не се изненадвайте, ако по-късно чуете същото предложение, този път изречено от устата на  вашия ръководителя. Много често този тип шефове отхвърлят идеите ви, защото не искат те да бъдат свързвани с вас, а не защото не ги одобряват.

3. Ограничава достъпа ви до високопоставените мениджъри от другите отдели

Шефът ви иска комуникацията ви с хората от компанията да преминава през него и не ви позволява да говорите директно със служители и мениджъри извън вашия отдел.

4. Намира недостатъци във всичко, което правите

Вашият шеф ви критикува за неща, за които получавате похвала и позитивни отзиви от всички останали.

5. Не ви отговаря

Ръководителят ви редовно отменя срещи с вас, забравя да отговори на ваши обаждания и имейли и като цяло не дава особен приоритет на комуникацията с вас.

6. Микроменаджира всяко ваше действие

Микромениджърът ви кара да се чувствате така, сякаш сте под постоянно наблюдение. Той не ви позволя никаква свобода на действие и очаква да се консултирате с него преди да вземате каквото и да е било решение във вашата работа.

7. Пренебрегва ви

Вие сте напълно изключени от процеса на вземане на решения  и нямате достъп до важни срещи, от които зависи ежедневната ви работа и бъдещето ви в компанията.

8. Дава ви задачи, които са под вашето ниво

Мениджърът ви не ви позволява да вземате участие в най-амбициозните и значими проекти на компанията и ви затрупва с бумащина и задачи от нисък приоритет. Шефовете са хора и като всички останали, те могат да се чувстват застрашени от другите. За съжаление, от тази ситуация не печели никой, но това не я прави по-малко реална и често срещана. Важно е да не превръщате проблема в по-голям, отколкото е всъщност - просто си вършете работата и оставете таланта ви да говори сам за себе си. Същевременно с това, поддържайте добра документация и набор с от доказателства за вашето представяне, в случай че шефът ви отправи някакви обвинения срещу вас. Ако се стигне до такава ситуация, помислете за напускане и потърсете друго работно място, където талантите и уменията ви ще бъдат оценени подобаващо.

...................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ