Управление

Лица

|

Няма нужда от тях!

Няма нужда от тях!

Няма нужда от тях!

През 2007 г. професорът по мениджмънт от Станфордския университет Робърт Сътън публикува на книгата „Правилото без задници“ (The No A—hole), вдъхновена от провокативно есе, което той пише за „Харвард Бизнес Ривю“ (HBR) близо три години по-рано.

В това есе, което попада в класацията „Авангардните идеи на 2004 г.“ на HBR, Сътън изтъква, че приемането на правила за работа „без гадняри“ в редица компании е била последвана от хиляди имейли и свидетелства за токсично поведение на работното място, което разрушава (и все още го прави) мотивацията , производителността и сътрудничеството в корпоративния свят.

„Що се отнасянето до назначаването и повишаването на хора, в мениджърските редици си пробива път една проста, но революционна идея: „правилото без задници“. Организациите просто не толерират страха и омразата, които тези гадняри оставят след себе си“, пише Сътън.

Малко след публикуването на книгата на Сътън редица основатели на стартиращи компании приеха присърце това правило. Един от тях е бил главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск.  

В интервю от 2008 г. Мъск е попитан какво търси в хората, които назначава на работа.

„Като цяло търся позитивна нагласа и хора, с които се работи лесно. Винаги се питам, на другите ще им е приятно ли  да работят с този човек? Много важно е да харесвате хората, с които работите, тъй като в противен случаи вашият живот и работа ще бъдат доста нещастни. В SpaceX имаме строга политика „без задници“ и уволняваме хората, които се държат като такива. Разбира се, първо им даваме предупреждение, но ако продължават с това си поведение, може да се считат за уволнени“, казва Мъск.

Президентът на SpaceX Гуин Шотуел, която се присъединява към стартъпа още през 2002 г., когато Мъск го основава, подчертава значението на философията на работа без гадняри в скорошна статия за „Бизнес Инсайдър“. „Този тип хора прекъсват другите и превземат разговорите. Те създават враждебна среда, в която никой не иска да допринася за общото благо“, казва тя.

Съществуват няколко доста очевидни издайнически признаци, че бизнесът ви може да е инфилтриран от такъв тип служители. Макар че списъкът е дълъг, има четири основни типа поведение, които са знак, че трябва да се отървете от токсичен служител, преди да е станало твърде късно

Избягване на отговорност и прехвърляне на вина

Това не е моя работа“ или „Не отговарям за това“, са сред най-използваните фрази от токсичните служители. Те избягват поемането на отговорност и прехвърлят вината върху някои друг, защитавайки на всяка цена собствената си кожа. Това са хора, за които признаването на грешка, което всъщност може да бъде в тяхна полза и да им помогне за спечелването на доверието на другите, е чужда концепция.

Отлагане

На всички ни се случва да отлагаме работа. Прочуванията обаче показват, че при някои хора отлагането се е превърнало в хронично поведение, което представлява пасивно-агресивен начин за избягване на отговорности, засягащ всичко хора около тях. Бъдете бдителни за хора, които осъзнават напълно задълженията си, но умишлено отлагат изпълнението на дадена задача.

Клюкарство

Човешко е да споделяте с вашите колеги интересни неща, които сте чули, но разпространението на слухове, чиято единствена цел е да навредят на нечия репутация или да представят в негативна светлина някакво решение или действие на компанията, оказват вредно влияние както върху пряко засегнатите лица, така и върху организацията като цяло. Внимавайте за недоволни служители, които разпространяват токсичните си идеи и клеветят техни колеги и мениджъри.

Засрамване на другите

Авторите на книгата „Токсично работно място!“ (Toxic Workplace!) са провели изследване, за да открият най-често срещаните типове на токсично поведение в работата. Те са установили, че сред най проблемните са хората, които полагат усилия да засрамят другите чрез унижение, сарказъм, насмешки и обвинения. Това е класическо поведение на гадняр, което пречи на компаниите да създадат среда, в която хората се уважават и си сътрудничат. Не го толерирайте!

...................

 Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

БСП спешно задвижи процедура за имунитета на Борисов, ГЕРБ контрираха с въпрос за бутона "Еnter" (допълнена)
Част от плаж потъна след вчерашното земетресение в Централна Гърция
Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Депутатите одобриха създаването на нова правна форма на дружество с променлив капитал
Бизнес парк София се трансформира в по-зелен и социален градски център
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Ердоган назначи жена за управител на централната банка на Турция