Пазете се от тях!

Пазете се от тях!

Пазете се от тях!

Вероятността да сте попаднали на няколко „лоши ябълки“ сред колегите ви в офиса е много голяма.

Има няколко типа токсични служители, които могат да саботират успеха ви на работното място и да влияят негативно на представяне на вашия екип, а оттам и на компанията като цяло. Ето пет, които трябва да избягвате на всяка цена, ако искате да запазите разсъдъка си.

Вечно отлагащият

На всички ни се случва под една или друга форма да отлагаме важни(или недотам значими) задачи за по-късен период от време. Проучванията обаче показват, че „серийните отлагачи“, ако може да ги наречем по този начин, залъгват себе си с фалшиви обещания, че ще свършат работата по-късно, като по този начин отбягват поемането на отговорност. Наблюдавайте внимателно за ваши колеги, които не вършат работата си и умишлено я отлагат във времето.

Кавгаджията

Агресивните служители са свикнали да използват завоалирани заплахи и дори директно да тормозят колегите си, за да получават това, което искат. В своята книга „The No-Asshole Rule" професорът от Станфордския университет Робърт Сътън казва, че продуктивността на един екип намалява с до 40%, когато в тях се помести конфликтна личност. Освен че постоянно разсеяни, служителите, които стават обект на тормоз от подобни токсични личности, изпитват липса на мотивация и започват да се съмняват в мисията на компанията, за която работят.

Клюкарът

Разпространението на слухове и мълви е нещо, което трудно може да бъде изкоренено напълно от офиса, но има хора, които са „професионални клюкари“. Именно те могат да нанесат сериозни щети върху репутацията на совите колеги, екипи, ръководители и дори на компанията, за която работят. Внимавайте за групи от недоволни служители, които изливат гнева си под формата на злословене зад гърба на останалите.

Всезнайкото

Независимо дали става въпрос за „лекция“ относно политическата ситуация в страната, или проповядване на конкретни виждания и разбирания за света, които нямат нищо общо с вашата работа, всезнайковците могат да бъдат изключително дразнещи и натоварващи. Общото между всички тях е високата им самоувереност и тенденцията да подценяват всички останали. Те смятат че знаят повече и могат повече от своите колеги, дори когато става въпрос за професионалисти в сфера, от която те реално си нямат понятие.

Мачото

Ако се питате защо токсичното лидерство все още се толерира, проучванията дават отговор в няколко думички – „култура на сравняване на мъжеството“. Изследователите установяват, че този тип фирмена култура насърчава  поведението, при което „победителят взима всичко“. В тези случаи ценени са онези хора, които могат да бъдат описани като агресивни, безмилостни и безскрупулни. В резултат на естественият ни стремеж да се издигаме в работата, този тип фирмена култура насърчава обществото да създава „доминиращи, строги и нарушаващи правилата“ мъже. Те от своя страна организационен хаос, белязан от хипер-конкурентност, при която служителите загърбват напълно сътрудничеството и съпричасността за сметка на личните успехи.

.............

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ