Откриха планета, която поглъща напълно светлината на своята звезда

Откриха планета, която поглъща напълно светлината на своята звезда

Откриха планета, която поглъща напълно светлината на своята звезда

Учени от университета „Кийл" в Нюкасъл откриха планета, която на практика поглъща почти изцяло светлината от най-близката до нея звезда, съобщи списание „Нюзуик“.

Свръхгорещата планета WASP-104b от съзвездието Лъв, която изследователите нарекоха „горещ Юпитер", заради нейните температурни особености, поглъща между 97-99% от светлината на своята най-близка звезда, която се намира на разстояние 466 светлини години от Земята. Това от своя страна означава, че тя отразява по-малко светлина дори от въглен.

„От всички тъмни планети, за които имаме информация, тази определено е в топ 5. Аз мисля, че е сред първите три“, заяви Тое Моцкин, един от изследователите в университета.

 WASP-104b и други изключително тъмни планети, като TrES-2b и HAT-P-7b, отразяват толкова малко светлина, че е изключително трудно да се определи коя точно е най-тъмната.

WASP-104b има маса, подобна на тази на Юпитер, но значително по-близка орбита до своето слънце, от където идва и името „горещ Юпитер“. Повечето планети, които са толкова близо до своята звезда, поглъщат около 40-50% от нейната светлина, но  WASP-104b е специален пример.

Планетата прави една пълна обиколка около своята звезда за 1,75 дни, в резултат на което тя е подложена на силна слънчева радиация и нагряване. В комбинация с високото съдържание на натрий и калий, планетата успява да достигне почти пълно поглъщане на светлината.

„Изказването, че тя е по-тъмна от въглен, е малко заблуждаващо“, казва Адам Бъроус от университета в Принстън, които участвал в изследванията на други свръхтъмни планети.

„Въпреки че отразява по-малко светлина от въглен, газовият гигант може да излъчва светлина. Той може да свети в лилаво“, допълва Бъроус.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ