"Жената е"

Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“ (част от БОРИКА АД)

Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“ (част от БОРИКА АД)

Стоилка Арсова поема поста директор на Националната картова и платежна схема през май 2014 г. От позицията на своя дългогодишен управленски опит споделя, че трите ключови качества на отговорния бизнес лидер са работата в екип, креативността и откритата комуникация.

Националната картова и платежна схема (НКПС) е обединение с нестопанска цел, в което участват всички банки и платежни институции в България, и е една от най-младите схеми в Европа, оперираща с разрешение на БНБ от 2016 г. Схемата е обособена като независима организационна единица с отделен бюджет и оперативен план през 2018 г. и е пряко подчинена на Съвета на директорите на БОРИКА АД. Управлява се съгласно Правилник за управление, като решенията се съгласуват с всички участници в Схемата.

Съхраняването на българщината и човечността са водещи каузи в личния и професионалния живот на Стоилка Арсова. По думите ѝ Националната картова и платежна схема в България има за цел да обедини всички свои участници под общи правила, политики и стандарти. И посочва като пример изцяло родните платежни продукти – българската карта с бранда Bcard и незабавните плащания в лева с бранда Blink.

„Наред с това Схемата подкрепя каузи за пренасяне на българската историческа памет в модерния дигитален свят – такъв е проектът за първия общодостъпен дигитализиран почерк на историческа личност, а именно почеркът на Васил Левски. Авторът на шрифта по този проект Стефан Пеев бе сред десетте номинирани за будител на 2021 г. С екип от млади дизайнери и съвместно с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и музея на Христо Ботев в Калофер вече работим и по дигитализация на почерка на големия наш поет и революционер“, разказва Стоилка Арсова. Те споделя, че от 12 години личната ѝ кауза е свързана с възстановяване и съхранение на историята на нейния род от Сливница, Софийско, както и със събирането на архив, който да послужи за експозиция за бъдещ етнографски и исторически музей в града.

Q&A

Проф. д-р Иво Петров:

- Каква е тайната съставка за изграждането и управлението на добре работещ и сплотен екип?

- Тайната съставка е взаимното доверие и съгласуване още на ниво идея. Няма как да привлечеш съмишленици и екипни играчи, ако не кипят с теб от самото начало. Ако не се получи, идеята просто минава на по-заден план за доосмисляне. Разбира се, не бива да забравяме и градивната критика, тя също е в основата на всеки успешен проект.

- Управлението като функция и стил може ли да се категоризира като мъжко и женско? Припознавате ли се в това твърдение на Маргарет Тачър: „Аз притежавам чисто женската способност да се захвана с една работа и да я свърша до край, дори всички наоколо да я оставят и да си тръгнат“.

- Да, определено. Работила съм по множество про­екти, при които е трябвало да организирам и изградя нещо от нулата, разполагайки с пълна свобода. Проекти, при които в мен са концентрирани и отговорността, и риска от провал, и удовлетворението. За радост, през годините винаги съм била обградена от професионалисти и стойностни хора и макар да звучи нескром­но: „Нямаме провален проект!“.

- Как хобито и любимите занимания в свободното време работят за вашата продуктивност и успех? Управлението на стреса в каква степен предопределя успеха?

- Моите хобита и интереси ме потапят в съвсем различна плоскост – духовната. Пиша книги, рисувам, пътувам, посещавам духовни места, общувам с много хора, които имат нужда от помощ, и се старая да им оказвам, каквато мога морална или материална подкрепа. Мога да кажа, че за себе си съм постиг­нала баланс между духовния и материалния свят.

- Добрият мениджър непременно добър психолог ли е? Как бързата и точна преценка за даден човек от екипа или за партньор рефлектира върху успеха на мениджъра и компанията?

- Да, ако имаш усещане за някого, трябва да действаш на мига. Да му влезеш в положението, да разбереш какво го мъчи, да му дадеш шанс, дори да бъдеш в ролята на ментор. Ако не изкорениш зародиша на съмнението или проблема още в началото, той рано или късно ще прерасне в конфликт. Но понякога, ако касае проблем на взаимоотношения в екипа, е добре дори и умишлено да дирижираш нещата така, че всичко да излезе наяве.

- Доколко е важно една компания да бъде социално ангажирана и да подкрепя проекти за благото на обществото? По какъв начин добротворчеството добавя допълнителна стойност към успеха на компанията?

Личният ми апел е всяка една компания в България да подкрепя обществена кауза. И не само компаниите, а всеки българин трябва да се огледа и да припознае своята малка кауза. Много ме впечатли младият Кристиан Ваклинов, който бе сред десетте номинирани за будител на 2021 г. Видял гарата в Цепина порутена, без прозорци, изоставена от 13 години, дори табела нямало. И момчето отделило време от ваканцията си и заедно с двама приятели запретнали ръкави. Запалили и други съмишленици за каузата и малко по малко с доброволчески труд и дарения възкресили и превърнали старата гара в „Дом музей на теснолинейката“.

Стефан Иванов:

- Коя е съкровената мечта, която все още гоните?

- Мечтата ми в професионален план е да работим така, че в Европа да има оперативна съвместимост на платежните продукти. Например нашата българска Bcard да се приема при търговци с логото на френската схема CB и немската Girocard и обратното – техните карти да се използват в България. И за сбъдването на тази мечта работим усилено заедно с другите европейски държави.

- Кои за вас са професиите на бъдещето?

- Всички професии, които в себе си включват думите дигитализация, екология, култура, изкуство, здравеопазване, образование и, разбира се, Космос. Ще дойде време да летим, както сега пътуваме до съседния град.

Владимир Ампов – Графа:

- Смятате ли, че изкуството може да бъде каузата, зад която да застанете? В какъв аспект?

- Това е една от най-смислените каузи. Време е обществото ни да започне да цени труда на хората на изкуството. Има хора, които нямат нито една оригинална картина в дома си на известен или на недотам известен автор. Апелирам към всеки, който е поканен на изложба или представяне на книга, да купи нещо, макар и дребно. Темата е дълбоко свързана с мен, аз самата редовно купувам произведения на изкуството и ги подарявам на свои приятели. Празничните подаръци, които поднасяме на нашите партньори в Схемата, също са ръчно правени и български – от наши родни творци.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ