2000 фирми не успяха да се вържат с НАП, БДЖ и пощите със специална отсрочка

2000 фирми не успяха да се вържат с НАП, БДЖ и пощите със специална отсрочка

2000 фирми не успяха да се вържат с НАП, БДЖ и пощите със специална отсрочка

По-малко от 2000 фирми не успяха да свържат касовите си апарати с НАП до полунощ на 2 април, когато изтече крайният срок за изпълнение на изискването. Това съобщи говорителят на данъчната агенция Росен Бъчваров пред „Нова телевизия”. От 9.00 ч. днес започнаха повсеместните проверки дали търговците са спазили условието. Инспекторите първо ще посетят обектите за търговия с горива, а цялостните проверки трябва да приключат до 5-6 дни, добави той.

Междувременно обаче със специална поправка в наредбата за свързването на касовите апарати с НАП бе дадена допълнителна отсрочка на БДЖ и Български пощи до 30 септември да вържат3 мрежата си от касови апарати с единен централен сървър, който ще предава обобщените данни към НАП. Такова право по принцип имат първокласните инвеститори у нас с вложения над 5 млн. евро. Промените в наредбата, с които на практика двете компании се ползват с привилегията на голям инвеститор са обнародване тази сутрин в „Държавен вестник”.

Без тази нормативна промяна БДЖ и “Български пощи” трябваше да платят глоба от по 10 000 лв. и да затворят касите си, обясни още Росен Бъчваров.

Всички останали, които не са успели да изпълнят изискването е добре да преустановят работа, докато не приведат в ред касовите си апарати. От НАП напомнят, че в противен случай неизрядните търговци ще бъдат глобени като санкцията за първо нарушение е 500 лева, а при повторно– до 10 000 лева плюс запечатване на съответния обект.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ