Кубински фермер произвежда брашно от банан и кокос на фона на нарастваща хранителна криза

Кубински фермер произвежда брашно от банан и кокос на фона на нарастваща хранителна криза

Кубински фермер произвежда брашно от банан и кокос на фона на нарастваща хранителна криза

В малка ферма извън Хавана, кубински семеен бизнес произвежда безглутеново брашно от банан, кокос и юка, като предпочита местни съставки пред скъп внос, докато кубинците търсят иновативни решения за нарастващата хранителна криза, предава Ройтерс

Куба купува по-голямата част от храната, която консумира, от чужбина, но приходите се сринаха след пандемията от коронавирус, възпрепятствана от строгите санкции на САЩ и пропадащия туризъм, който някога беше опора на икономиката на карибските острови. Това накара някои хора като 38-годишния предприемач Габриел Перес да търсят алтернативи.

„Има криза, това е неоспоримо. Но в Куба това произтича отчасти от липсата на култура около яденето на храните, които имаме под ръка“, каза Перес, който наскоро продаде дом и бизнес, за да се установи на земеделска земя в селските покрайнини на Хавана. 

Той посочва предпочитанията на кубинците към ориз, свинско месо и боб, всички налични на местно ниво, но много от които изискват машини и селскостопански ресурси, за да растат в мащаб.

Неговият бизнес, Bacoretto, суши и мели юка, ориз, банан и кокос в органично брашно, предпочитано от потребители с непоносимост към глутен, които едва наскоро успяха да намерят хранителни продукти, съобразени с техните хранителни нужди в Куба.

Страничните продукти от техните процеси се използват за производството на кокосово масло, въжета от кокосови влакна, оцет и ферментирали продукти и сладкиши, каза Перес пред Ройтерс.

Bacoretto е малък и специализиран бизнес, а продуктите му се предлагат предимно в Хавана. Той произвежда 6 до 8 килограма (13,2 до 17,6 паунда) брашно на седмица, обяснява Перес, на малки партиди, в допълнение към страничните продукти, с персонал от осем души.

Перес разказва, че бизнесът, който се възползва от решението от 2021 г. да вдигне забраната за частни компании, въведена на острова малко след революцията на Фидел Кастро от 1959 г., се бори да намери финансирането, от което се нуждае в лишената от пари Куба.

Хиляди малки предприятия пуснаха корени в Куба от 2021 г. насам, но много от тях са изправени пред постоянни проблеми с финансирането, инфраструктурата, доставките и работната сила в управляваната от комунизма страна, която от десетилетия избягваше частните предприятия.

„За да бъдем печеливши, технологичният капацитет трябва да бъде увеличен и са необходими по-добри машини“, казва Перес, 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ