Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Производител на шампанско направи пенливо вино в специална бутилка за употреба в космоса

Производителят на шампанско G. H. Mumm обяви, че успешно е изпратила в космоса и обратно бутилка пенливо вино, специално проектирано за консумация във вакуума на космоса. Бутилката с шампанско Mumm Cordon Rouge Stellar беше изстреляна в космоса от космодрума във Флорида на 25 юни и вече се е завърнала на Земята.
Бутилката е наполовина стъклен съд, защитен от механизъм за отваряне и затваряне от неръждаема стомана от същия материал, който Maison Mumm използва за своите бъчви в Реймс. Защитена е от външна обвивка от алуминий, използван за самолети, украсена с червена панделка Mumm Cordon Rouge. Запушалката на бутилката е закрепена с метален пръстен.
За да се компенсира отслабването на вкуса и аромата, което се случва в космоса, технологията на производство на Mumm Cordon Rouge трябваше да бъде модифицирана. Интензивността на ароматите беше засилена чрез дълго отлежаване и добавяне на дозиран ликьор, получен от вина, отлежали в дъбови бъчви. Планира се бутилката да бъде отворена за дегустация пет месеца след кацането. Бутилката беше доставена в космоса като част от полет на частната компания Axiom Space с космическия кораб SpaceX Dragon.
Проектът стартира през 2017 г. Освен самата изба за шампанско, по създаването на напитката са работили Октав дьо Гол - основател на Spade, компания, специализирана в проектирането на продукти за човешки живот извън Земята, Френската космическа агенция и Жан-Франсоа Клервоа - астронавт на Европейската космическа агенция и ветеран от три космически мисии на NASA. Първият прототип на Mumm Cordon Rouge Stellar беше представен през 2018 г. А през март 2025 г. бяха завършени тестове при нулева гравитация.
В края на миналата година японската компания Asahi Sake Brewery обяви планове за създаване на саке в космоса. Първите експерименти бяха планирани да бъдат проведени на модула на космическата станция "Kибо".
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.