Почти половината от малкия и средния бизнес у нас в режим на оцеляване

 Почти половината от малкия и средния бизнес у нас в режим на оцеляване

Почти половината от малкия и средния бизнес у нас в режим на оцеляване

Без излишен оптимизъм започва годината за малкия и среден бизнес у нас. Докато инфлацията расте, а страхът от рецесия се засилва, търговците и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) секторът остават притеснени от настоящето и несигурни за бъдещето.

Това показват данните от проучване на Glovo, направено в сътрудничество с изследователската компания Ipsos, проведено в периода октомври-ноември 2022 г. чрез смесен метод на събиране на данни (чрез телефонни и персонални интервюта) сред 300 респондента: предприемачи, собственици и мениджъри по доставките от индустриите ХоРеКа и търговия на дребно в България. 

Близо половината от участниците в изследването твърдят, че са в „режим на оцеляване“, а едва 25 на сто от тях предвиждат значителен растеж до края на 2023-а.

Промяната в потребителските навици след пандемията и последвалият икономически спад са основната причина за тревога. Като непосредствено предизвикателство повече от половината от анкетираните посочват свитите разходи на клиентите (57%) и инфлацията (54%), а близо три четвърти се притесняват за бъдещите печалби. 

Преобладаваща част от участниците (88%) в проучването са убедени, че за да останат конкурентни на пазара, трябва да познават добре потребителските нужди. Според 76% от запитаните, в бъдеще клиентите ще искат още по-голям избор и по-персонализирани услуги.

Близо 40 на сто пък са забелязали, че съвременните консуматори се интересуват повече от опита си при поръчка на храна онлайн, отколкото от преживяването във физическите обекти. 32% смятат оптимизацията на доставките за решаваща за бъдещето на техния бизнес.

Промените в икономическата обстановка и в потребителските нагласи мотивират бизнесът да търси нови възможности. Почти половината от анкетираните търговци и ресторантьори (43%) виждат шанс за растеж в привличането на технологичен партньор, показва проучването на Glovo.

На този етап обаче само 34% от анкетираните представители на малкия и средния бизнес са се обърнали към технологиите, за да станат по-гъвкави. По този показател България прилича много повече на Португалия, отколкото на Великобритания, където 9 от 10 бизнеса са въвели нови технологии, помагащи им да се справят с предизвикателствата на бързо променящия се пазар.

Резултатите от изследването идват малко след старта на Glovo Local - нова програма, която предоставя пълен пакет от услуги и решения за малкия и среден бизнес и дава възможност за дигитализирането на продукти и услуги на местните бизнеси чрез индивидуални решения, съобразени с техните нужди и цели. Програмата стартира на всички 25 пазара, на които мултикатегорийното приложение оперира и е първата подобна в Европа, Африка и Азия.

* Методология: Проучването на Glovo и Ipsos е проведено в периода октомври-ноември 2022 г. чрез смесен метод на събиране на данни (чрез телефонни и персонални интервюта). Извадката включва общо 300 респондента: предприемачи, собственици и мениджъри по доставките от индустриите ХоРеКа и търговия на дребно в България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ