Висока квалификация - малко пари. Ниска квалификация - повече възможности

Висока квалификация - малко пари. Ниска квалификация - повече възможности

В България има драстична разлика в заплащането на високо и нискоквалифицирани работници. При това везните не се накланят в полза на висшистите. Пример за тази тенденция е обява, в която се търси лекар. Предлаганото заплащане е 680 лева. В същото време друга обява дава заплата на сервитьорка от 1500 лева, предава Нова телевизия.

"Става въпрос за цена на труд и в това отношение в България е пълна анархия. Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим до някъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането", коментира казуса финансовият експерт Мика Зайкова.

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазара", заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

"Големият проблем е, че в България квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Това е необяснимо, след като всички знаят какво трябва да се направи. Единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари", на мнение е Нейков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
Украйна ще внася втечнен природен газ от Гърция през предстсоящата зима
Финландският президент Стуб: Малко вероятно е да има примирие в Украйна преди пролетта
Освободеният във Венецуела френски гражданин Камило Кастро се завръща у дома
Васил Терзиев: Повишението в цените за паркиране е отлагано от 2016 г. и отразява реалната инфлация
21-годишно проучване свързва пародонтозата и кариесите с повишен риск от инсулт
На днешната дата, 16 ноември. Имен ден празнува Матей
ДКСБТ отчита спад в цените на плодове, зеленчуци и основни храни у нас