Има обяснение за загадъчните проблясъци на звездата KIC 8462852

Има обяснение за загадъчните проблясъци на звездата KIC 8462852

Има обяснение за загадъчните проблясъци на звездата KIC 8462852

Има обяснение за загадъчните проблясъци на звездата KIC 8462852, заради които учените започнаха да търсят следи от извънземна цивилизация. Звездата привлече вниманието през октомври 2015 г.

Според астрономи от университата в Айова проблясъците се дължат на рояк комети, преминали покрай звездата през 2011 и 2013 г., съобщава сайтът на НАСА.

Данните от космическата обсерватория Kepler показаха, че през последните години осветеността на звездата се променя рязко – намалява или се засилва. Поцесът не може да се обясни с движението на екзопланетата по орбитата й. Въпреки че основната хипотеза на астрономите за феномена остава преминаването на кометен облак, те не изключват, че промените в осветеността могат да се дължат на гигантски структури, създадени от извънземна цивилизация – например от група колектори на светлинна енергия.

Телескопът Kepler работи в видимия спектър на излъчване, затова изследователите решили да проучат данните от инфрачервения спектър на телескопа Spitzer, който е следил KIC 8462852 през 2015 г.

Spitzer не е открил остатъчно излъчване от „топъл“ космически прах, подчертават астрономите. Така хипотезата за сблъсък с астероиди или планети, чиито отломъци „блокират“  светлината на звездата, става несъстоятелна. Според учените е по-вероятно феноменът да е резултат от движението на група комети по силно издължена, ексцентрична орбита.

Коляма комета, начело на рояк комети, прелетя край звездата през 2011 г. и това бе регестрирано от Kepler. През 2013 г. светлината на KIC 8462852 е била закривана от останалите комети от рояка, а през 2015 г., когато наблюдението е било водено от Spitzer, небесните тела вече са били доста отдалечени и телескопът не отбелязал нищо необичайно.

За хипотезата за извънземни мегаструктури, водещият изследовател Масимо Маренго коментира: „Не сме ги търсили. Не можем да кажем дали ги има, или не. Но поведението на звездата е много странно. Винаги е интересно да срещнеш такива явления – обикновено това значи, че е ново физическо явление“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ