Гърците спряха узото, поскъпнало заради високия данък

Гърците спряха узото, поскъпнало заради високия данък

Консумацията на узо спадна сериозно в пострадалата от финансовата криза Гърция, след като данъкът върху алкохола нарасна, съобщи "Франс прес". Баровете понасят тежки загуби, а производителите търсят нови клиенти в чужбина.

Узото е националната напитка на Гърция, която се дестилира от грозде, стафиди и смокини, смесени с ароматни треви и анасон. Европейското право го защитава като изключително гръцки продукт.

Тази година се очаква 30% спад на консумацията на узо и 25% спад на консумацията на алкохол, докато Гърция се бори да намали огромния си дълг. ЕС и МВФ наложиха сериозни мерки за икономии, след като осигуриха на страната заем от 110 милиарда евро през май, за да я спасят от банкрут.

Правителството повиши данъкът върху алкохола със 124% през последните 17 месеца, с което гръците плащат една от най-високите цени за алкохола в целия Европейси съюз. 

Близо две трети от всички бутилки твърд алкохол, произвеждани в Гърция, са узо. В индустрията работят 2000 души пряко, още 100 хиляди са заети непряко.

Повишаването на цените принуждава някои от потребителите да се обърнат към виното или бирата.

Производителите са съгласни, че икономическата криза е имала негативен ефект върху вътрешния пазар, но в същото време износът почти се е удвоил. Близо 60% от националната продукция на узо се продава в чужбина, предимно в САЩ, Канада и северна Европа. От 2003 до 2008 износът е нараснал с 87%, съобщава асоциацията на производителите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ