ЕК добави българското саламурено сирене в списъка със защитени наименования за произход

ЕК добави българското саламурено сирене в списъка със защитени наименования за произход

Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене с списъка със защитени географски индикации на ЕС. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукти, предава БНР.

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. 

В съобщението на ЕК е посочено, че "Българско бяло саламурено сирене" / Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация. 

По-рано този месец и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход. Така саламуреното сирене става третият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“ и киселото мляко.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Индия и Пакистан са провели най-голямата въздушна битка в историята на съвременната авиация
Първият американски папа: Кардинал Робърт Превост заема Светия престол с името Лъв XIV
Великобритания може стане първата страна, подписала търговско споразумение със САЩ след митата на Тръмп
Държавата ще продава имоти, за да строи училища и детски градини
Полша се отказа да иска репарации от Германия за щети от Втората световна война
Ефективният лидер не винаги е амбициозен
Нови 60 000 документа разкриват изненадващи факти за убийството на брата на президента Кенеди
На днешната дата, 8 май. Рождениците днес