Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Идва ли краят на евтиното палмово масло?

Цените на олиото за готвене могат да се повишат с години напред поради застоя в производството и стимулирането на производството на биодизел в най-големия производител Индонезия, които оскъпяват традиционно евтиното палмово масло, премахвайки предимството, което намаляваше и цените на конкурентните масла, предаде Ройтерс.
Палмовото масло, използвано във всички видове продукти - от сладкиши и мазнини за пържене до козметика и почистващи препарати, съставлява повече от половината от световните доставки на растителни масла и е особено популярно сред потребителите на развиващите се пазари, начело с Индия.
След десетилетия на евтино палмово масло, благодарение на бурното производство и битката за пазарен дял, производството се забавя и Индонезия използва повече за производство на биодизел, казва уважаваният анализатор на индустрията Дораб Мистри.
„Дните на отстъпки от 400 долара на тон отминаха“, добави Мистри, директор на индийската компания за потребителски стоки Godrej International. „Палмовото масло няма да бъде толкова евтино отново, докато Индонезия продължава да дава приоритет на биодизела.“
Тази година Индонезия увеличи задължителното съдържание на палмово масло в биодизела на 40%, а през 2026 г. проучва възможността за достигане на 50%, както и за 3% смес за реактивно гориво през следващата година, тъй като се стреми да ограничи вноса на горива.
Натискът на биодизела ще намали износа на Индонезия до едва 20 млн. метрични тона през 2030 г., което е с една трета по-малко от 29,5 млн. тона през 2024 г., смята Еди Мартоно, председател на най-голямата асоциация за палмово масло в югоизточната част на Азия - GAPKI.
Мандатът на Джакарта за биодизел, съчетан с по-ниското производство заради наводненията в съседна Малайзия, вече повиши цените на палмовото масло над тези на конкурентното соево масло, което накара купувачите да намалят покупките.
В Индия, която е най-големият купувач на растителни масла, суровото палмово масло (CPO) е с по-висока цена от суровото соево масло през последните шест месеца, която понякога надхвърля 100 долара за тон. В края на 2022 г. палмовото масло се търгуваше с отстъпка от над 400 долара.
Миналата седмица индийците плащаха по 1185 долара на тон за сурово палмово масло, което е повече от 500 долара през 2019 г.
По-високите цени на растителните масла биха могли да усложнят усилията на правителствата за ограничаване на инфлацията, независимо дали става въпрос за държави, които зависят от палмовото масло, или за такива, които зависят от конкурентните соево, слънчогледово и рапично масло.
Забавен растеж
Производството на палмово масло, доминирано от Индонезия и Малайзия, почти се удвоява всяко десетилетие от 1980 до 2020 г., което подхранва критиките относно изсичането на гори за създаване на нови плантации.
През това време средният годишен ръст на производството от над 7 % е приблизително в съответствие с търсенето.
Производството на палмово масло в Малайзия обаче е в застой повече от десетилетие поради липсата на място за нови плантации и бавното презасаждане, докато опасенията за обезлесяване забавиха растежа в Индонезия.
Дори в Индонезия презасаждането от дребните производители, които генерират 40 % от предлагането, остава бавно.
В резултат на това през последните четири години ръстът на световното производство се забави до 1% годишно.
Според анализатора Томас Милке, изпълнителен директор на базираната в Хамбург компания Oil World, през настоящото десетилетие ръстът на производството вероятно ще бъде средно 1,3 млн. тона годишно, което е по-малко от половината от средната стойност от 2,9 млн. тона през десетилетието до 2020 г.
Производството може да загуби още повече инерция от влиянието на недостига на работна ръка, застаряващите плантации и разпространението на гъбичката Ганодерма, която вреди на добивите, каза Миелке.
Нежелание за презасаждане на маслодайни палми
Маслодайните палми - основният източник на палмово масло, които започват да губят производителност след 20 години, трябва да бъдат подменяни на всеки 25 години, като на новите дървета им трябват три-четири години, за да дадат плод, което прави земята непродуктивна дотогава и кара земеделските стопани да не желаят да презасаждат.
През 2024 г. Малайзия ще презасади 114 000 хектара (282 000 акра), или само 2% от общата засадена площ, при цел от 4-5%, заяви през февруари министърът на насажденията Джохари Абдул Гани.
В Индонезия бавното презасаждане е довело до по-ниски добиви на фона на застаряването на насажденията. Съответно добивът на сурово палмово масло в страната е спаднал с 11,4 % до 3,42 тона на хектар за десет години.
Въпреки че страните от Колумбия и Еквадор до Кот д'Ивоар и Нигерия са увеличили производството на палмово масло, представители на индустрията твърдят, че растежът сред по-новите играчи не отговаря на нарастващото търсене, особено за биогорива.
И Мистри, и Милке призоваха Индонезия да възобнови издаването на нови разрешителни за плантации за палмово масло - практика, която тя спря през 2018 г.
„Ако Индонезия запази мораториума върху новите насаждения, ще има периодичен недостиг и периоди на много високи цени на палмовото масло“, каза Мистри.
Ограниченото в резултат на това производство ще доведе до по-високи цени за 3 до 4 милиарда потребители в развиващия се свят, добави той.
Търсенето на ключови пазари вече е намаляло поради повишаването на цените и дори индустриалните купувачи се оглеждат за алтернативи, заяви на конференция на индустрията през февруари главният изпълнителен директор на SD Guthrie International, Шариман Алвани Мохамед Нордин.
Въпреки това потреблението на палмово масло ще продължи да нараства, подхранвано от търсенето на химикали и биогорива, твърдят представители на индустрията.
„Виждаме огромно увеличение на търсенето на палмово масло и при ограничените площи смятаме, че ще има дисбаланс между търсенето и предлагането“, казва Хариш Харлани, вицепрезидент на P&G Chemicals.
По-високите цени на палмовото масло могат да доведат до ръст на цените на конкурентните масла, тъй като търсенето се променя, каза Санджив Астана, главен изпълнителен директор на индийската Patanjali Foods Ltd.
„Когато купувачите се насочат към соята и слънчогледа, техните цени също ще се повишат“, добави той. „Освен това, те не могат да заемат напълно мястото на палмовото масло“, допълни той.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.