Въздухът в кухни с газови котлони по-мръсен от този на магистрала

Въздухът в кухни с газови котлони по-мръсен от този на магистрала

Повечето готвачи казват, че сготвеното на газ многократно превъзхожда по вкусови качества това на електрически котлон, но едно ново проучване показва, че това може да не е толкова добро за вашето здраве, пише msn.com. Изследването, направено от Университета в Шефилд, Великобритания е установило, че въздуха в домовете, в които се готви на газ, е по-замърсен от този на оживена магистрала.

Проучването сравнява качеството на въздуха в жилищата с газови и електрически печки. Оказва се, че там, където се използва газ за битови нужди, нивата на азотен диоксид (NO2) - замърсител, който може да проникне в белите дробове е три пъти по-високо, отколкото във въздуха на открито в центъра на града и натоварени пътища.

За изследването си британските учени сравнили домовете на три домакинства - селска къща с електрическа готварска печка и два апартамента с газови печки в Шефилд - единия в центъра на града, а другия до натоварен път, предава БТА. Учените вземали проби от въздуха в домовете и извън тях в продължение на четири седмици. В кухнята на селския дом имало само следи от силно токсичния въглероден оксид. Нивата му в градските апартаменти обаче се увеличавали рязко, когато се включвала газова печка.  

Готвенето на газ е значим източник и на азотен диоксид, като концентрациите в градските кухни са три пъти по-високи от регистрираните извън апартаментите и много над препоръчваните граници, алармират учените. Изследването се съсредоточава върху замърсители, които са най-вредни за възрастните и за хора с дихателни или сърдечносъдови заболявания, като летливи органични съединения и фини твърди частици, които могат да проникнат в белите дробове.

Средната концентрация на твърди частици, измерена в кухните на двата апартамента, била по-висока от нивата, определени във Великобритания за Лондон и Англия. „Загрижени за качеството на въздуха, обикновено се интересуваме какво дишаме на открито, тъй като прекарваме много повече време на закрито, трябва да знаем повече за замърсяването на въздуха в домовете", коментира ръководителят на изследването проф. Вида Шарифи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ