Защо хамбургерите от McDonald’s не се развалят?
Преди време Buzzfeed публикува клип, в който хамбургерите от няколко различни вериги за бързо хранене престояват по един месец в стъклен буркан. Накрая някои са покрити с плесен, а други (по-специално тези на McDonalds) не изглеждат много по-различно от първия ден.
Това не е първата подобна демонстрация, посочва Obekti.bg. Резултатът обаче изглежда доста смущаващо. Видеото не предлага обяснение. В описанието му пише само "Колкото по-малко гадно изглежда, толкова по-притеснителен е резултатът."
Има ли нещо толкова странно в храната в McDonalds и Jack In The Box в сравнените с останалите вериги?
Не съвсем.
Кенджи Лопес, професионален готвач и управителен директор на сайта Serious Eats, провежда експеримент на базата на 5 различни хипортези за това какво кара храната да не плесенясва - присъствието на специален консервант в месото или хляба, високо съдържание на сол, ниска влажност на храната, никакъв досег с плесенни спори или липса на въздух по време на произвеждането. Последните хипотези автоматично отпадат, защото въздух и плесенни спори има навсякъде и няма как да се направи сандвич във вакуум.
Оказва се, че списъкът на съставките (вкл. консерванти, подобрители и т.н.) в хлебчетата и месото на МcDonalds не е по-различен от този на другите вериги от същия тип. Тъй че Лопес решава да тества хамбургерите от McDonalds, като ги сравни с няколко, които сам е направил в кухнята си. Прави различни комбинации с питки и плънки - от МcDonalds и домашни. След три седмици сандвичите от МcDonalds не са се развалили. Както и останалите. Домашният хамбургер с безсолно месо не изглежда по-различно от този с много сол, показвайки, че солта не е фактор.
Оказва се, че решаващо е нивото на влажност. Всички хамбургери са изгубили една четвърт от теглото си още през първата седмица, което показва, че те са изсъхнали. Плесента не може да се развива без влага. И тъй като МcDonalds прави филията с месо в хамбургера съвсем плоска и тънка, тя бързо изсъхва, преди да започне да се разваля. Подобен е принципът на сушеното месо. Ако хамбургерът от МcDonalds се запечата в найлонов плик, само за една седмица ще се покрие с мухъл.
От клипа на Buzzfeed може да се заключи, че различните вериги правят плънката за хамбургерите с различна дебелина или използват повече съставки, които повишават влажността (например повече сосове). Това не означава, че храната в МcDonalds съдържа някакви мистериозни и по-ужасяващи съставки в сравнение с Burger King или друга верига. И не означава, че бързата храна не е вредна - солта и захарта в голяма част от продуктите в McDonalds надвишава значително препоръчителните дневни норми, да не говорим за етичните и екологични съображения, които могат да ни накарат да избягваме да купуваме храна от подобни вериги.
Източник: iflscience.com
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Денят в цифри
България |За какво се споразумяха Китай и САЩ в Женева?
Компании |Проучване: Най-популярният плод в света е застрашен от климатичните промени
Свят |Може ли чревната флора да ни превърне в престъпници?
Наука и Здраве |The Times: ЕС и Великобритания ще представят пакт за отбрана тази седмица
Свят |Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 12-ти до 18-ти май
Хороскоп |На днешната дата, 12 май. Световен ден на медицинските сестри
На днешната дата |Зеленски покани Путин да се срещне лично с него в Турция
Свят |Как умните лидери запазват най-ценните си кадри
Лидерство |Четири стратегии за разказване на истории, с които ще изградите лоялни последователи
Маркетинг |УЕФА предвижда промени в правилата за „милиметровите“ засади във футбола
Спорт |Туск обвини Русия за пожара на най-големия мол във Варшава
Свят |Устойчивост vs. икономика vs. енергия. Кой кого командва?
16-и зелен и енергиен форум |ADVERTORIAL

United Group International ще пусне в експлоатация ново оптично трасе, свързващо Гърция и Югоизточна Европа

Първо публично представяне на безплатния софтуер в помощ на хора, лишени от зрителни способности

Коментари
Няма въведени кометари.