Защо хамбургерите от McDonald’s не се развалят?
Преди време Buzzfeed публикува клип, в който хамбургерите от няколко различни вериги за бързо хранене престояват по един месец в стъклен буркан. Накрая някои са покрити с плесен, а други (по-специално тези на McDonalds) не изглеждат много по-различно от първия ден.
Това не е първата подобна демонстрация, посочва Obekti.bg. Резултатът обаче изглежда доста смущаващо. Видеото не предлага обяснение. В описанието му пише само "Колкото по-малко гадно изглежда, толкова по-притеснителен е резултатът."
Има ли нещо толкова странно в храната в McDonalds и Jack In The Box в сравнените с останалите вериги?
Не съвсем.
Кенджи Лопес, професионален готвач и управителен директор на сайта Serious Eats, провежда експеримент на базата на 5 различни хипортези за това какво кара храната да не плесенясва - присъствието на специален консервант в месото или хляба, високо съдържание на сол, ниска влажност на храната, никакъв досег с плесенни спори или липса на въздух по време на произвеждането. Последните хипотези автоматично отпадат, защото въздух и плесенни спори има навсякъде и няма как да се направи сандвич във вакуум.
Оказва се, че списъкът на съставките (вкл. консерванти, подобрители и т.н.) в хлебчетата и месото на МcDonalds не е по-различен от този на другите вериги от същия тип. Тъй че Лопес решава да тества хамбургерите от McDonalds, като ги сравни с няколко, които сам е направил в кухнята си. Прави различни комбинации с питки и плънки - от МcDonalds и домашни. След три седмици сандвичите от МcDonalds не са се развалили. Както и останалите. Домашният хамбургер с безсолно месо не изглежда по-различно от този с много сол, показвайки, че солта не е фактор.
Оказва се, че решаващо е нивото на влажност. Всички хамбургери са изгубили една четвърт от теглото си още през първата седмица, което показва, че те са изсъхнали. Плесента не може да се развива без влага. И тъй като МcDonalds прави филията с месо в хамбургера съвсем плоска и тънка, тя бързо изсъхва, преди да започне да се разваля. Подобен е принципът на сушеното месо. Ако хамбургерът от МcDonalds се запечата в найлонов плик, само за една седмица ще се покрие с мухъл.
От клипа на Buzzfeed може да се заключи, че различните вериги правят плънката за хамбургерите с различна дебелина или използват повече съставки, които повишават влажността (например повече сосове). Това не означава, че храната в МcDonalds съдържа някакви мистериозни и по-ужасяващи съставки в сравнение с Burger King или друга верига. И не означава, че бързата храна не е вредна - солта и захарта в голяма част от продуктите в McDonalds надвишава значително препоръчителните дневни норми, да не говорим за етичните и екологични съображения, които могат да ни накарат да избягваме да купуваме храна от подобни вериги.
Източник: iflscience.com
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Зеленски сменя премиера на Украйна
Политика |Еврокомисарят по разширяването: Преговорите с Украйна и Молдова трябва да започнат възможно най-скоро
ЕС |Въвеждат ясни критерии как трябва да изглеждат етикетите лев-евро на стоките
България |Банка ДСК въвежда първия у нас изцяло AI-базиран асистент
Финанси |Над 40% от българите не могат да си позволят едноседмична годишна почивка
ЕС |Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 14 до 20 юли
Хороскоп |Нощни автобуси вече ще се движат до столичното летище "Васил Левски"
Общество |Макрон: Свободата в Европа е изправена пред най-голямата заплаха от Втората световна война насам
Свят |САЩ ще изпратят системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна
Свят |Националното разузнаване на САЩ ще разсекрети документи за тактиката на „дълбоката държава“
Свят |Сблъсъци около „делото Епстийн“: Слухове пращат в оставка шефът на ФБР заради конфликт с главния прокурор
Свят |Биткойнът прескочи прага от 120 000 долара
Финанси |Скандали: Македонският премиер обвини София в "опит за асимилация" и "инженерство на идентичността"
България |

Коментари
Няма въведени кометари.