Измислиха как сладоледът да не се топи

Измислиха как сладоледът да не се топи

Учени от Шотландия измислиха как сладоледът да се запазва по-дълго в по-твърда  форма, докато го похапваме под палещите слънчеви лъчи. 

Топящото се лятно лакомство създава неудобства за почитателите си, а и за хората около тях, особено в час пик в обществения транспорт. Учени от университета в Единбург обаче открили как да се реши този проблем и милиони хора да се избавят от лепкавите сладоледени петна по дрехите.

Те установили, че белтък, характерен за японската кухня, известен под името Biofilm surface level A (BslA), помага на сладоледа да се съхрани за по-дълго време в твърдо състояние. Въпросният белтък действа като спойка между въздуха, мазнините и водата в лакомството. При това, този ефект не променя вкусовите качества на сладоледа. Освен това чудодейният белтък не позволява на сладоледа да кристализира при ниски температури и съхранява приятната му първоначална конститенция.

Към плюсовете на вълшебната хранителна съставка трябва да се добави и това, че използването й  ще позволи на производителите на летния деликатес да влагат по-малко наситени мазнини в съдържанието на сладоледа, което значително ще намали и калориите им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ