Климатичните промени може да ни лишат от сутрешния аромат на кафе

Климатичните промени може да ни лишат от сутрешния аромат на кафе

Повишаващите се температури, дължащи се на изменението на климата, биха могли да доведат до изчезването на кафеения сорт Арабика до 70 години. Затоплянето е  риск за генетичната устойчивост на една от основните стоки в света, казват учени, цитирани от „Ройтерс” Въпреки че търговските производители на кафе постепенно ще култивират нови сортове в подходящи условия експертите твърдят, че загубата на дивата арабика, която има по-голямо генетично разнообразие, ще се превърне в сериозен проблем за оцеляването на насажденията да оцелеят при заплахи като вредители и заболявания.

Според проучване от 38 до 99,7% от районите, подходящи за дива арабика, ще изчезнат до 2080 г., ако глобалното затопляне продължи. Тъй като виреенето на кафето силно зависи от климата, увеличението на средната температура може да го изложи на риск, както и препитанието на милиони хора, които го произвеждат.

"Изчезването на кафето Арабика е изумителна и тревожна перспектива", каза Аарон Дейвис, ръководител на изследванията в Royal Botanic Gardens. Изследователите са използвали компютърно моделиране, за да анализират влиянието на повишаващите се температури върху диворастящото кафе от този сорт. Култивираното кафе арабика е малко повече от 60% от производството на кафе в световен мащаб. Тази година от него са били произведени около 4,86 милиона тона, оценявани на около 16 млрд. долара. Износът на кафе е важен за икономиките на редица страни, в това число Бразилия, Судан и Етиопия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ