Уточниха защо зехтинът е полезен

Уточниха защо зехтинът е полезен

Зехтинът отдавна е сочен като здравословен продукт. Днес учените обаче знаят в какво се състоят неговите полезни качества. Едно от най-ценните сред тях е, че фенолните съставки в маслиновата растителна мазнина блокират работата на гените, които участват във възпалителни процеси в организма.

Откритието е на испански учени от Университета в Кордоба и показва, че консумацията на зехтин с високо съдържание на фенолни съединения намалява възпалителните процеси и регулира кръвосъсирането. Те са стигнали до този извод след като направили експеримент с доброволци с метаболитен синдром.

Част от тях получавали закуска, обилно полята със зехтин, богат на фенолни съединения. Друга контролна група приемала храна, в която използваният зехтин не бил толкова богат на тези съставки.

След сутрешното хранене медиците веднага започвали да изследвят активността на над 15 хиляди гени в кръвните клетки. Така установили, че консумацията на зехтин, богта на феноли "изключва" 79 гена, повечето от които свързани със затлъстяването, с натрупването на мазнини, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

При липса на зехтиновата блокада, някои от "злонамерените" гени са в състояние да предизвикат възпалителни процеси, придружени с метаболитен синдром, твърдят още медиците. Според тях, благодарение на своя ефективен молекулярен състав зехтинът може да предотвратява развитието на много хронични заболявания при редовна консумация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ