Шамфъстъкът – една безкофеинова алтернатива на кафето
Възможно ли е да съществува безкофеионово кафе, което да има същия вкус и аромат като нормалното? Учени от университета в Йорк са убедени, че тайната към подобна напитка по всяка вероятност се крие в определен вид шамфъстък, пише британският вестник „Телеграф“.
Плодът на дървото Pistacia terebinthus, което се среща в определени части на Турция, е по-малък от обикновения шамфъстък. Той обаче би могъл да доведе до направата на кафе, което не разбива нервната ни система.
Според изследователите е достатъчно да изпечем ядките за 20 минути на определена температура. Крайният резултат е продукт с химически профил, сходен с изпечените зърна кафе.
В момента обаче техниката на изследователите от Йорк довежда до направата на горчиво и мазно еспресо. Ако бъде приготвено по традиционния турски начин пък, от него се носи специфичен аромат на бор. Очевидно все още е рано да използваме шамфъстъкът като алтернатива на кафето. Учените обаче се надяват, че за в бъдеще ще подобрят своята техника и ще ни предоставят идеалното безкофеионово кафе.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.