Най-успокояващите храни при стрес

Най-успокояващите храни при стрес

Храната е нещо много повече от средство да поддържаме жизнените си сили. В много случаи тя може да действа като лекарство, стимулант и катализатор на различни желани и нежелани ефекти в организма ни.

Затова Cooking Channel представи една интересна извадка от световната кухня – ястията, които ни помагат да се почувстваме най-спокойни и най-комфортно в кожата си, дори около нас да бушуват бури.

Бьоф Бургиньон

Това хубаво френско блюдо би трябвало да съдържа цяла бутилка червено вино, много подправки, бекон и пресен букет зеленини, сред които магданоз, дафинов лист и мащерка. Всички те действат невероятно отпускащо на нервната система.

 

Унгарски гулаш

Огнен за езика, но нежен за душата – унгарският гулаш черпи магията си от стимулиращите подправки, даващото сила говеждо и успокояващата гарнитура от картофено пюре.

 

Канадски путин 

Канадецът Чък Хюз е майсторът на традиционното за страната ястие путин (с ударение на и). За да го приготвите, смесете най-добрите люти френски подправки с прясно настъргано сирене и тежък кафяв сос, който ще ви даде чувство за уют в зимните вечери.

 

Оризов пудинг

Най-добре го гарнирайте с ароматни подправки като кардамом и карамфил. Те са изключително полезни за здравето. Оризът пък регулира стомашно-чревния тракт и убива чувството за стрес.

 

Риболита

Едно невероятно вкусно ястие от Тоскана. Надробете хляб в тази гъста зеленчукова чорба, в която има червени боровинки, зеле и домати. Тя веднага ще ви накара да се почувствате подмладени. 

 

Киш Лорен

Класическият френски пай е бомба от витамини и успокояващи нервите мазнини със съставките си, сред които има лук, бекон, чедър и грюер – всичко това в хрупкава маслена коричка. Няма много храни, които да дават по-добро усещане за комфорт и благоденствие.

 

Матар Панир

Панир е индийско сирене, което се пържи и се сервира с грах в благоуханен сос от домати и чесън.

 

Макарони по гръцки

Приготвят се с пухкав сос бешамел, бяло сирене, пресен копър и джоджен, които ще ви помогнат да спите като къпани.

 

Оризов пилаф с чоризо

Той малко прилича на паеята и се овкусява с испанско чоризо, шафран и сладки чушки. Запечете го точно преди сервиране, за да бъде с хрупкава коричка отгоре.

 

Кюфтета със сос

Най-добре е каймата да е микс от телешко, говеждо и свинско, подправени с чесън, магданоз и лют червен пипер. Сосът се прави от червени чушки за максимален тонизиращ ефект.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ