7 храни за оцеляване

7 храни за оцеляване

Ако имахте възможност да вземете със себе си на откъснат от света остров само седем вида храни, кои биха били те?

Шунката, луканката и бекона вероятно биха хрумнали на някои хора като подходящи, защото са хранителни. Когато се върнете в цивилизацията обаче кардиологът ви ще ви уведоми, че артериите ви са пълни с нездраво количество мазнини.

В случай, че сте на откъснат остров и желаете да оцелеете достатъчно дълго, за да слуште любимите си 7 диска с музика, да прочетете личния си топ 7 на книги и да гледате поне 7 филма, има специален набор от здравословни питателни храни, към които трябва да се обърнете. Това посочиха преди време в любопитен материал авторите на Live Science. Те съобщиха, че има 7 храни „за оцеляване”, които според тях са изключително важни за съвременния човек с натоварено ежедневие, който се бори с висока доза ежедневен стрес. Тези храни съдържат най-необходимите протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, от които организмът не бива да се лишава.

Те са следните:

  • Фасул. Червеният, зеленият, този на петна и соята са много хранителни. Те оглавяват списъците с най-необходимите така наречени суперхрани на американските диетолози. Биха били най-добрият ви източник на желязо и калций на въображаемия остров, отбелязват от Live Science.
  • Къдраво зеле. То е сред най-изпълнените с витамини, минерали и фибри градински зеленчуци. Макар и недолюбван масово, боршът от него е много полезен. Разработено е от диво зеле. Близки негови роднини сред зеленчуците са броколите, брюкселското зеле, аспержите, които са не по-малко полезни.
  • Пъпеш. Той пък е вкусен и хранителен. Въпреки че има високо съдържание на захар, е добър източник на витамините А и C. В същото време липсата на твърде много мазнини го прави по-добър избор от банана.
  • Ягоди, боровинки, малини. Малко храни съдържат толкова много витамини и имат толкова силен антиоксидантен ефект.
  • Ечемик. Въпреки че не е една от най-привлекателните храни, той намалява лошите нива на холестерола. Освен това съдържа витамин B.
  • Водорасли. Тази храна от японската кулинарна култура е заредена с витамини и минерали, редовна част от азиатската диета. Семействата в Япония разполагат в кухнята си с поне четири вида от тях, посочват международните наблюдатели. Дори да не сте ги опитвали, вероятно сте пробвали суши, което е по-разпространено в Европа и също е здравословно.
  • Риба. Сьомгата е богата на полезни Омега-3 мастни киселини, чиито прием действа добре на сърцето. Всички видове риба са богати на протеини на витамин B12.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Големите европейски реки са завладени от микропластмаса
Зеленски потвърди, че в руската Белгородска област има украински войски
Северна Корея отваря първия компютърен клуб без компютри, но под строг контрол на властта
ЕК предложи контрамерки срещу митата на Тръмп, Китай обеща да се „бори докрай“
Все повече милиардери отправят оферти за превръщане на компании в частни на фона на пазарния хаос
Как мениджърите могат да оказват позитивно въздействие върху служителите?
Докато всички губят, Бъфет печели
Управлявайте по-добре върховете и спадовете на малкия си бизнес