Добавките и подсладителите в храните увреждат в различна степен ДНК-то

Добавките и подсладителите в храните увреждат в различна степен ДНК-то

Подсладителите, добавките и консервантите в храните влияят негативно на човешкия организъм и увреждат в различна степен ДНК. Това каза за БНР ръководителят на Лабораторията за молекулярна генетика към БАН доц. Георги Милошев.

Според него еднозначен отговор как влияят подобрителите в храните влияят върху човешката ДНК няма.

„Под тези Е-та, които са с различен номер, има различни вещества. Ние не сме изследвали всички, а даже едно от тях се оказа, че няма никакво въздействие върху ДНК-то. Други 12, които изследвахме, които не са най-популярните, увреждаха в различна степен ДНК. Ние избрахме от всяка група добавки по 3-4, така че да се получи разнообразно изследване”, посочи Милошев.

„Това, което ни учуди е ниската концентрация на тези вещества, която също причинява увреждания. Има разликите в рекомендациите за използване и това, което ние намираме. Ние използвахме много по-ниски концентрациите, но, въпреки това, увреждане има. Натриевият нитрит, който се слага в месата, е едно от най-опасните съединения. Другото много опасно вещество са оцветителите, които дават ярките цветове в  сладкарството. Те, вероятно, се натрупват в организма”, предупреди експертът.

Доц. Милошев обясни, че, заради липса на достатъчно финансиране, те не са изследвали ефекта от натрупването на такива вещества в човешкия организъм. Той заяви, че от института се борят за финансиране и обясни, че има пасивна съпротива срещу подобни изследвания, защото те излагат нелицеприятни факти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ