Пробив в борбата с алергията към фъстъци

Пробив в борбата с алергията към фъстъци

Скоро една от най-страшните алергии – към фъстъчените продукти може да бъде победена. Това твърди Детският изследователски институт „Мърдок”. В продължение на 18 месеце учените давали на група от 30 алергични деца фъстъчен протеин заедно с пробиотик, като постепенно увеличавали дозите, разказва  Zee News.

Като пробиотик бил използван Lactobacillus rhamnosus с дневна доза, равна на около 20 кг йогурт. В края на изследването 80% от децата вече можели да се ядат фъстъци, без да се появяват симптомите на алергията. Специалистите обаче не знаят колко дълъг може да е ефектът от терапията.

Други учени обаче са решили да подходят радикално, като променят самите фъстъци. В университета във Флорида експериментират със светлинни импулси да дезактивират алергените в протеините на фъстъка. Целта е отделяне на 99,9% от алергените. Досега успехът на учените е 80%.

Ако се намали концентрацията на алергени в една ядка от 150 милиграма до ниво под 1,5 мг, тогава тя ще е безопасна за 95% от алергичните. Проблемът е, че унищожаването на алергена води до унищожаване на текстурата, цвета, вкуса и хранителните качества на фъстъците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

София без автобуси, трамваи и тролеи: протестът на градския транспорт продължава, мобилизират автобуси за матурите
Разследват бившия шеф на ФБР за заплаха за убийство на Тръмп заради снимка с мидички 
Украйна: След мирните преговори Русия извърши най-голямата атака с дронове от началото на войната
Васил Терзиев: Нямам повод да си говоря с хора, които държат за заложници цял един град
"Суис" отменя 1400 полета за лятото заради липса на пилоти
Терзиев призова просветното министерство за общ план за превоз на зрелостниците до матурите 
Папа Лъв призовава за единство на разделената Църква, но обещава да не бъде „автократ"
Борисов се срещна с Ердоган в Истанбул