Пробив в борбата с алергията към фъстъци
Скоро една от най-страшните алергии – към фъстъчените продукти може да бъде победена. Това твърди Детският изследователски институт „Мърдок”. В продължение на 18 месеце учените давали на група от 30 алергични деца фъстъчен протеин заедно с пробиотик, като постепенно увеличавали дозите, разказва Zee News.
Като пробиотик бил използван Lactobacillus rhamnosus с дневна доза, равна на около 20 кг йогурт. В края на изследването 80% от децата вече можели да се ядат фъстъци, без да се появяват симптомите на алергията. Специалистите обаче не знаят колко дълъг може да е ефектът от терапията.
Други учени обаче са решили да подходят радикално, като променят самите фъстъци. В университета във Флорида експериментират със светлинни импулси да дезактивират алергените в протеините на фъстъка. Целта е отделяне на 99,9% от алергените. Досега успехът на учените е 80%.
Ако се намали концентрацията на алергени в една ядка от 150 милиграма до ниво под 1,5 мг, тогава тя ще е безопасна за 95% от алергичните. Проблемът е, че унищожаването на алергена води до унищожаване на текстурата, цвета, вкуса и хранителните качества на фъстъците.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.