Учени: От шоколад не се пълнее
Хората, които ядат шоколад редовно, са по-слаби. Това сочат изводи от ново проучване, извършено в Америка. Резултатите са на базата на данни за диетата, приема на калории и индекса на телесната маса на 1000 американци. Според тях тези, които хапват шоколад средно няколко пъти седмично са по-слаби от другите, които се ограничават и се хранят с него много рядко.
Въпреки че, шоколадът също е калоричен, той съдържа съставки, които могат да доведат до загубата на тегло, вместо до синтез на мазнини, смятат учените. Той увеличава поетото количество калории, но редовната му консумация поддържа ниска телесна маса, според изследването. Тази закономерност се отнася до всички наблюдавани пациенти, независимо от физическата им активност, упражненията, които правят и други фактори.
Освен това се оказва, че е важно колко често хората се хранят с шоколад, а не какво количество от него приемат. „Нашите изводи допълват информацията за тялото, предлагайки, че съчетанието на калориите, не само броят им, има значение за определянето на пълното въздействие върху теглото”, обяснява водещият автор на проучването д-р Беатрис Голом от Калифорнийския университет в Сан Диего.
Не за първи път учени доказват, че шоколадът има здравословен ефект. Предишни изследвания показаха, че той може да бъде полезен за сърцето и да регулира нивото на инсулина, кръвното налягане и холестерола. Черният шоколад съдържа определени антиоксиданти, които помагат да се неутрализират вредните свободни радикали в тялото – нестабилни химикали, които могат да увредят клетките. И най-безспорното му здравословно предимство е, че е отличен антидепресант, тъй като стимулира производството на хормоните на щастието
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.