Нови правила за етикетите на храните

Нови правила за етикетите на храните

Нови правила за етикетите на храните

Етикетите на хранителните продукти трябва задължително да включват информация за хранителната стойност на продуктите, както и препоръчителният дневен прием. Това решиха евродепутатите при обсъждането на предложения от Европейската комисия.

Депутатите отхвърлиха варианта за светофарно етикетиране, чрез което да се обозначават нормалното, завишеното и опасно високото съдържание на сол, захар и мазнини в преработените храни.

ЕП подкрепи предложението на комисията за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол, които трябва да бъдат посочени ясно и забележимо на лицевата страна на опаковката. Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра.

Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и трансмазнините също да бъдат посочвани върху опаковката.

След окончателното приемане на промените, компаниите от хранителната индустрия ще разполагат с три години гратисен период за въвеждането на новите правила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ