Най-големият удар на инфлацията в Италия: Пицата рязко поскъпва

Най-големият удар на инфлацията в Италия: Пицата рязко поскъпва

Най-големият удар на инфлацията в Италия: Пицата рязко поскъпва

Приготвянето на едно от класическите италиански ястия стана значително по-скъпо. Средната цена за приготвяне на пица "Маргарита" (домат, сирене моцарела и босилек) е нараснала с близо 30% през декември 2022 г. в сравнение с предходната година.

Тази цифра далеч надвишава инфлацията за декември (12,3% от хармонизирания индекс на потребителските цени), предизвикана от увеличението на цените на енергията и храните. Контрастът подчертава, че дори след 75-те милиарда евро, които правителството е похарчило, за да помогне на италианците да платят сметките си за газ и електричество, не може да се направи много, тъй като другите цени продължават да растат, пише elEconomista.es

Анализът на типичното италианско ястие се разкрива в новия месечен индекс на Bloomberg - "Pizza Margherita", който проследява шока от повишаването на разходите за живот на италианците.

Въз основа на данни от Националния статистически институт и Министерството на финансите на Италия, индикаторът следва еволюцията на цените на основните съставки на тази пица: брашно, домати, моцарела и зехтин. Изчислена е и консумацията на енергия, необходима за приготвяне на пица с домашна електрическа фурна.

Цената за приготвянето й у дома се повиши много по-бързо отколкото тази на полуфабриката. Цената на този артикул е нараснала само с 9,9%. 

Извън енергията, най-големите увеличения на разходите в индекса са за моцарелата, която е нараснала с почти 27% през същия период, и брашното, което се е увеличило с малко под 22%. Тези и други съставки са доста често срещани в типичната домашна пазарска количка в Италия, въпреки че не всеки си прави труда да приготвя пица у дома.

Апокрифно наречена в чест на Маргарита Савойска, първата кралица на Италия след нейното обединение, легендата разказва, че пицата "Маргарита" първоначално е създадена в чест на нейното посещение в Неапол през 1889 г. Цветовете на ястието, когато се добавя пресен лист от босилек, за да й придадат вкус, пресъздават цветовете от италианското знаме: зелено, бяло и червено.

Има няколко варианта на пица, сред които римската, която е и най-фината и нюйоркската. Въпреки това неаполитанците твърдят, че тяхната е уникална. Европейският съюз я е признал за Гарантиран традиционен специалитет. Това обозначение изисква приготвяне на фурна с дърва при 485ºC, като се гарантира, че кората е висока най-малко 1-2 сантиметра и се използват само определени продукти, като зехтин екстра върджин, пресен босилек, биволска моцарела или традиционна местна моцарела, както и местни домати. 

Превод и редакция: Нели Тодорова                                

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ