Умберто Еко: Тайнственият обяд. Добре, че пресата ни държи под око

Умберто Еко: Тайнственият обяд. Добре, че пресата ни държи под око

Кой е тайнственият гост за обяд, с когото бях забелязан наскоро от един журналист? И защо обядвахме в китайски ресторант? Какво бяхме намислили ние от така наречения „либерален елит”? Очевидно това са важни въпроси, на които читателите смятат, че е необходимо да се отговори.

Нека обясня: наскоро попаднах на статия, публикувана от „Ил Джорнале”, която на практика представляваше интензивен курс за това как да породим съмнения и да замъглим границата между клюката и новината.

„Професорът харесва „фюжън кухнята”, пише неназован кореспондент. Репортерът продължава: Умберто Еко, основателят на „лявата идея”,  е бил забелязан миналата събота в Милано да обядва с непознат в ресторант, предлагащ азиатски специалитети на Виа Сан Джовани сул Муро. Приятно заведение, но със сигурност не нещо особено. Менюто предлага следните „класики” на автора на „Името на розата”: ориз по кантонски, соеви нудълс с къри и пиле със зеленчуци и бамбукови кълнове, както и други по-необичайни рецепти. Заиграването с китайски пръчици май е често срещано увлечение сред либералния елит. Всъщност, същият ресторант беше домакин наскоро и на друг високопоставен клиент: Гуидо Роси, известен юрист, бивш сенатор, бивш председател на „Телеком Италия” и специален комисар по времето на скандал с нагласен футболен мач през 2006 г. Китай идва все по-близо. Всичко, което трябва да направим, е да освободим още едно място на масата."

Няма нищо необичайно в този репортаж. В крайна сметка много журналисти по целия свят си изкарват прехраната, отразявайки маловажни истории. И тъй като се съмнявам, че този автор прекарва всеки ден, спотайвайки се в някой „не-ексклузивен” китайски ресторант, в очакване на някоя история, мога само да подозирам, че амбициозният претендент за „Пулицер” вероятно е гост на ресторанта. В крайна сметка ресторантът е добре осветен, чист и по финансовите възможности на тези от по-скромните нива на журналистическата йерархия. Оттегчен от яденето на яйчено руло за кой ли път, анонимният глупак сигурно почти е паднал от стола си при мисълта, че се е натъкнал на изключително сензационна новина, която би променила хода на кариерата му.

Но за мен няма нищо по-нормално от това да се храня в китайски ресторант, и няма нищо необичайно в това, че Гуидо Роси прави същото. Нямах представа, че и двамата посещаваме един и същи китайски ресторант, но тъй като е в близост до домовете ни – и тъй като предполагам, че Роси едва ли би похарчил няколкостотин евро за орхидея, пълнена с морски таралежи в един от по-елегантните италиански ресторанти в нашия квартал – това не е голяма изненада.

Защо тогава някой ще си прави труда да публикува материал при такъв оскъден интерес? Нека да се осмеля да изкажа предположение. Първо, честа – но непочтена – практика е да се възбуждат съмнения, дори и смътни, за онези, които не споделят твоите собствени идеи.

Редакторите на „Ил Джорнале”, които бяха заинтересувани от мястото, на което обядвам, вероятно са мислели как да повлияят на гласоподавателите на определена възраст: онези, които ядат само малко спагети, без сос, последвани от варени зеленчуци – и онези, които биха били ужасени от новината, че един от техните сънародници е решил да се храни като китайците, с техния скандален вкус към маймуни и кучета.

Или може би аудиторията, която е на прицел, са хора, които живеят в някакви отдалечени села, където никой не е виждал китайски ресторант; или онези, които са подозрителни към всичко, свързано с това, което те възприемат като твърде натрапчива етническа група; или онези, които вярват, че употребата на китайски пръчици за хранене е „често срещано увлечение сред либералния елит”, докато достойните хора използват ножове и вилици, както са ги учили майките им; или дори онези, които мислят, че Мао Дзедун все още управлява Китай и че яденето на китайска храна означава пропаганда, като заглавието на филма от 1967 г., че „Китай е близо”. Истината е, че Китай се приближава, както предполага статията в „Ил Джорнале”.

Сега на въпроса с моя обяд с „непознат”. Трябваше ли да държа плакат с неговото име, в случай че някой любопитен иска да си води записки? Защо се е срещнал с мен и дали е имал подобна среща с Гуидо Роси месец по-рано? И защо в китайски ресторант, все едно сме в детективски роман на Дашиел Хамет, а не в истински почтен италиански ресторант?

Значи така се спотайва "либералният елит". Добре, че пресата ни държи под око.

Списание „Мениджър”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Канцлерът Мерц очаква САЩ да освободят германското подразделение на „Роснефт“ от санкции
Ще плащаме ли „такса водомер”, без дори да ползваме вода?
Бързото ранно разпространение на птичи грип в Европа поражда опасения от нова криза
Гърция предоставя на концесии за природен газ четири блока край Пелопонес и Крит
Продажбата на активи на „Лукойл" ще става след решение на МС при одобрение от ДАНС
Лидерите на страните от ЕС са направили първа крачка към използване на замразени руски активи в полза на Украйна
Anthropic и Google Cloud сключват мащабна сделка за AI чипове
Инвеститорите използват наръчник от дотком ерата, за да избегнат рисковете от AI балон