ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради казуса КТБ

ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради казуса КТБ

Европейската комисия открива наказателна процедура  срещу страната ни заради Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка „Виктория”. Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 хил. лв. (100 хил. евро)  трябва да започнат да се изплащат 20 дни след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

България ще трябва да реагира в съкратени срокове, вместо в обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор. Еврокомисията дава време на българските власти само до 15. октомври.

Съгласно българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити се разрешава да изплати вземанията на вложителите към кредитна институция само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право, посочват от ЕК.

Що се отнася до заложения в договора принцип за свободно движение на капитали, наложеният от българските органи специален надзор над съответните банки изглежда представлява неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали. Комисията отбелязва по-специално, че двете банки са били поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията и банковите дейности, въпреки че националното право позволява мерки с по-ниска степен на намеса, т.е. избор между пълно и частично преустановяване на плащанията и ограничаване на дейностите.

В допълнение ЕК припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право. Съответните разпоредби на директивата относно схемите за гарантиране на депозити, които са безусловни, достатъчно ясни и прецизни, могат при определени условия да предоставят права на физически лица и предприятия. За правоприлагането на тези права е възможно да бъдат предявени искове срещу съответните органи пред национален съд с цел да се получат плащания по отношение на неналичните депозити, посочват от Еврокомисията

Припомняме ви, че преди броени дни управителният съвет на БНБ взе решение да удължи с още два месеца срока на специалния надзор за КТБ и ТБ „Виктория”, съответно до 20 и 22 ноември. Това бе трето поред отлагане на срока за надзор, откакто банката на Цветан Василев и дъщерната й финансова институция бяха затворени през юни тази година.

Според мотивите на управата на БНБ за поредното удължаване в периода от 28 октомври 2014 г. до 20 ноември 2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на  база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност."

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6,228 млрд. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД възлизат на 285,786 млн. лв. Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката, аргументираха решението си от БНБ.

Управителният съвет на националната банка е възложил на квесторите на КТБ АД най-късно до 20 октомври 2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно до 31 октомври 2014 г. те трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ