ПИБ: 800 млн. лв. сме изплатили днес, има достатъчно средства

ПИБ: 800 млн. лв. сме изплатили днес, има достатъчно средства

ПИБ: 800 млн. лв. сме изплатили днес, има достатъчно средства

Само днес Първа инвестиционна банка (ПИБ) е изплатила на клиенти 800 млн. лв. Финансовата институция увери, че разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които обаче е необходимо технологично време, за да бъдат налични в банката.

Поради тази причина ПИБ ще работи с клиенти до 15 часа днес, а в събота (28.06.2014 г.) и неделя (29.06.2014 г.) няма да обслужва клиенти.

Нормалното обслужване ще се поднови в понеделник, се казва в съобщението на ПИБ.

„Банката е обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания. Няма банка в света, която да може да издържи на такава организирана атака“, коментират от ръководството Първа инвестиционна банка.

По-рано днес БНБ заяви, че през последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания.

„От вчера към една от най-големите банки – Първа инвестиционна банка, е насочена атака, която се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната”, се посочваше в позицията на БНБ.

От централната банка призоваха компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Към 14:45 ч. цената на акциите на Първа инвестиционна банка пада с 0,77 лв., или 20,59%, до 2,97 лв. за ЛОТ. През БФБ към посочения час са прехвърлени почти 208 хил. акции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ