Акциите на Renault се сринаха след съобщения за обиски

Акциите на Renault се сринаха след съобщения за обиски

Акциите на Renault се сринаха след съобщения за обиски

Акциите на френския автомобилен концерн Renault SA се сринаха с над 20% вчера след съобщенията за обиски на полицията в няколко предприятия на компанията, съобщи агенция Блумбърг. Властите разследват Renault SA за измама, свързана с вредните емисии на двигателите.

Спадът от 22% за един ден е най-сериозният за Renault от 1999 г. при създаването на съдружието Renault-Nissan. Компанията загуби 5,8 млрд. евро от пазарната си стойност само ден. Очаква се Renault да направи официално изявление.

Въпреки усилията на групата и на държавата за успокояване на пазара, компанията успя да ограничи загубите само до 10,26%, съобщават френските медии.

Вчера стана ясно, че са извършени обиски в няколко предприятия на компанията във Франция и са иззети компютри.

Renault се оказаха в центъра на вниманието на властите след разразилия се скандал с дизеловите двигатели на Volkswagen. През септември САЩ обвиниха германския концерн, че е фалшифицирал данните за реалното ниво на вредни емисии газове от двулитровите дизелови двигатели.

В момента Volkswagen е заплашен от 90 млрд. долара глоба, ако за всяка продадена в САЩ кола компанията бъде осъдена да плати максималната глоба от 37, 5 хил. долара.

„В никакъв случай не става дума за сравнение с Volkswagen“, коментира министърът на икономиката Еманюел Макрон. Министърът на екологията Сеголен Роаял заяви, че в Renault не е открита никаква софтуерна измама и причините за разследването са други, пише „Фигаро“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ