Всеки празник – 96 млн. лв. по-малко за държавната хазна

Всеки празник – 96 млн. лв. по-малко за държавната хазна

Всеки празник – 96 млн. лв. по-малко за държавната хазна

Всеки официален празник, обявен за неработен ден, означава 96 млн. лв. по-малко за държавната хазна. За фирмите, загубите са в стотици милиони левове, изчислиха от Българската търговско-промишлена палата. Сметките са само за двата последни месеца, в които са събрани близо половината от празниците за годината.

Тази година, Великден беше през април, а май традиционно също е наситен с празнични дни - Денят на труда, Гергьовден, Дните на славянската просвета.

В предходните години, няколко поредни правителства сливаха дните от 1 до 6 май, като част от тях  впоследствие се отработваха в няколко поредни съботи.

Тази година нямаше дълга празнична ваканция в началото на май, но много българи сами  си я организираха като взеха отпуск.

Както ви информирахме вчера, близо 100 000 българи са слели почивните си дни от 1 до 6 май по данни на Института за анализи на туризма

Отработването на официалните празници не води до някакво наваксване на пропуснатите финансови ползи, тъй като извънредният работен ден в събота рядко се възприема от повечето хора като пълноценен работен ден, а и освен води до влошаване на работоспособността, казват експерти.

Единствените, които печелят тази година, а и по принцип от дългите празнични ваканции в България са европейски икономики. Така например, за четирите почивни дни около Великден през април, българите са изхарчили повече от 13 милиона лева в чужбина, по-голямата част от които в Италия и Великобритания, посочва Дарик финанс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ