ВР и "Роснефт" заедно ще разработват шелфа на Арктика

ВР и Роснефт заедно ще разработват шелфа на Арктика

ВР и "Роснефт" заедно ще разработват шелфа на Арктика

„Бритиш петролиъм” и „Роснефт” създават център за арктически технологии в Санкт Петербург, които ще подомне за осъществяване на  споразуменията им за разработката на арктическия шелф. Това съобщи вицепремиерът на Русия и председател на съвета на директорите в „Роснефт” Игор Сечин.

Центърът ще работи съвместно с водещите руски и чужди изследователски институти.

Очаква се да бъде създаден и център за мобилно реагиране и мониторинг на добива за оценка на замърсяването на околната среда, предаде "РИА Новости".

„Бритиш петролиъм” обяви рискованата си сделка за разработването на находищата на петрол и газ в руския арктически регион, споразумявайки се за обмен на акции на стойност 18 милиарда долара с руската държавна петролна компания, пише в. „Гардиън”.

Сделката за прехвърлянето на 5-процентов дял от „Бритиш петролиум” на „Роснефт” веднага породи негативна реакция в най-големия пазар на британската компания – САЩ, като американският конгресмен Ед Марки нарече компанията „Болшой петролиум”.

Американски конгресмен иска проверка на сделката---------------

Депутатът от камарата на представителите в конгреса на САЩ Едуард Марки, който е и зам.-председател на палатата по природните ресурси, настоява американските регулаторни органи незабавно да проверят сделката между „Роснефт” и „Бритиш петролиъм”. Той призова държавният департамент на САЩ да осъществява контрол върху споразумението между компаниите, предаде Си Ен Би Ес.

Едуард Марки често критикува „Бритиш петролиъм” за неефективните действия при отстраняването на последствията от аварията в Мексиканския залив, която доведе до екологична катастрофа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ