Гърция поема в правилната посока

Гърция поема в правилната посока

Изпадналата в дълбока финансова криза – Гърция започва да изплува. Днес страната се завърна на финансовите пазари след четиригодишно отсъствие, предават световните медии

Гърция, която се бори със свръх задлъжнялост, продаде днес облигации за 3 млрд. евро с падеж след 5 години, като подадените поръчки от над 550 големи инвеститори бяха за повече от 20 млрд. евро. Доходността на книжата достигна 4,95 на сто.

Първоначалният план беше да се пласират книжа за 2.5 млрд. евро, с годишна лихва от 5%.

„Днес се завръщаме на пазара на държавни облигации след четиригодишно отсъствие. Икономическите показатели дават сигнали, че започва възстановяване, която внушава оптимизъм ", заяви министърът на финансите на Гърция Янис Стурнарас.

Ходът на Атина бе приветстван от МВФ, който предостави парична подкрепа за затруднената икономика. „Това отразява успеха на програмата”, заяви ръководителят на мисията на МВФ в Гърция Пол Томпсън.

Гръцката опозиция се противопостави на продажбата на облигации, обвинявайки премиера Андонис Самарас, че действа прибързано по партийно-политически мотиви. „Излизането на пазарите е едно, излизането от кризата е друго", коментира Демократичната левица.

Гърция бе откъсната от дълговите пазари през 2010 г. заради свръх задлъжнялост. Тогава страната потърси международна финансова помощ от ЕС и МВФ с цел да избегне фалит. От тогава, до днес, Атина е получила заеми в размер 130 млрд. долара. По-рано този месец стана ясно, че Еврозоната ще отпусне поредния транш на Гърция в размер на 8,3 млрд. евро. Парите са необходими на гръцкото правителство да покрие дълг за 12,5 млрд. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ