Еврокомисар: Посвещаваме бюджета на ЕС на "позеленяването" на икономиката

Еврокомисар: Посвещаваме бюджета на ЕС на позеленяването на икономиката

Еврокомисар: Посвещаваме бюджета на ЕС на "позеленяването" на икономиката

За периода 2014 – 2020 ударението в бюджета на Европейския съюз ще падне основно върху "позеленяването" на икономиката в Съюза чрез иновации. Това каза европейският комисар по околна среда Янез Поточник на международната конференция „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“.

„За иновациите ще има специални механизми, които да ги подкрепят. Освен това ЕС иска да постигне и реализация на ангажиментите си в световен мащаб по отношение на зелената икономика и ресурсната ефективност - подобряване на навигацията, броя на връзките, свързани с пресичането на Дунав между отделни държави, по-добра защита на природните резервати и ресурси. Затова искахме да се създаде форум за програмиране на контактите и мрежата на всички в региона, които са ползвали фондовете на ЕС и са реализирали успешни проекти”, коментира Поточник, цитиран от "Фокус".

„Този месец страните, които се намират по бреговете на Дунав, усетиха огромната му мощ, тези бедствия [наводненията в Централна Европа - бел. ред.]показаха, че ако не мислим за природата, тя ще престане да мисли за нас. Това означава иновации и по-ефективни практики. Поради кризата трябва да се фокусираме върху краткосрочните приоритети, няма такива неща като краткосрочни и дългосрочни приоритети, има краткосрочни приоритети, които трябва да бъдат реализирани, като гледаме към дългосрочните. Събиране на данни, обработка, обмен на информация, всичко това е логично да бъде използвано, за да може да постигаме по-висока ефективност”, каза еврокомисарят.

"Искаме да направим така, че да се използват онези ресурси, които могат да бъдат рециклирани, възобновени, които ще дават тласък на икономиката на ЕС, но няма да съсипват природата", допълни още Поточник.

Eврокомисарят е в София специално за форума "Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав". Организатори на събитието са международната природозащитна организация WWF, съвместно с представителството на ЕК в България.

Събитието бе открито от президента Росен Плевнелиев. В сутрешната сесия комисар Поточник представи темата "Преходът на Европейския съюз към ресурсно-ефективна зелена икономика. Възможностите за общността в следващия програмен период 2014-2020 г.".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ