Едрите вложители ще спасяват закъсалите банки в ЕС

Едрите вложители ще спасяват закъсалите банки в ЕС

Едрите вложители ще спасяват закъсалите банки в ЕС

Финансовите министри на страните от Европейския съюз постигнаха предварителна договореност относно въвеждането на нови правила за спасяването на банките, които ще позволяват програмите за подпомагане да се поемат от данъкоплатците само в изключителни случаи и изместват бремето към собствениците на банките, кредиторите и големите вложители, предаде „Франс прес“.

След 7-часови разговори финансовите министри от ЕС изготвиха план за затварянето или спасяването на банки в беда. Планът предвижда акционерите, държателите на облигации и клиентите с депозити от над 100 хиляди евро да си поделят тежестта по спасяването на финансово затруднената банка. Подобно действие бе предприето в Кипър през април тази година. Тогава най-голямата кипърска банка - „„Банк ъф Сайпръс”, направи едрите си вложители акционери.

Тези мерки предстои да бъдат одобрени от Европейския парламент. Те имат за цел да предотвратят бъдещи банкови кризи и да потушат недоволството около гигантските обществени програми за подпомагане на банките в много европейски страни.

„Нашата цел е да имаме общ подход в цяла Европа, така че данъкоплатците повече да не поемат това бреме върху плещите си”, заяви ирландският финансов министър Майкъл Нунан, който председателстваше преговорите.

Споразумението е добра основа за срещата на европейските лидери, които ще се съберат днес, и може да е знак, че най-накрая ЕС овладява финансовата криза, която започна в средата на 2007 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги