ЕК все още с мрачна прогноза за българската икономика

ЕК все още с мрачна прогноза за българската икономика

ЕК все още с мрачна прогноза за българската икономика

Макар и леко подобрена, прогнозата на Европейската комисия за българската икономика през настоящата и 2016 г. остава песимистична. В Брюксел бяха представени зимните икономически прогнози за страните членки на Европейския съюз. За България експертите очакват ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,8% за тази година и 1% за следващата.

Наблюдава се леко повишение спрямо есенните очаквания – тогава прогнозата на ЕК бе за ръст на БВП на страната едва с 0,5% през 2015 г.

Доста тревожен сигнал идва от ЕК за инвестициите. Според прогнозите те ще се свият през тази година с 2,3%, а догодина с 2,8%.

Прогнозата на Еврокомисията за пазара на труда в България е безработицата през 2015 г. да бъде 10,9%, а през следващата да намалее до 10,4%.

ЕК смята, че България ще остане в дефлация и тази година. Очакванията са потребителските цени през ннастоящата година да се свият с 0,5% спрямо спад от 1,6% за 2014 г. 

ЕС  и  Еврозоната

Предвижда се в течение на годината икономическата активност в ЕС и Еврозоната да нарасне умерено, а през 2016 г. да се засили допълнително. Съгласно прогнозите растежът през тази година ще се повиши до 1,7% за целия ЕС и до 1,3% за Еврозоната.

През 2016 г. се очаква годишният растеж да достигне съответно 2,1 % и 1,9% благодарение на по-високото вътрешно и външно търсене, експанзионистичната парична политика и неутралната като цяло фискална политика.

„Като цяло несигурността се засилва. Рисковете пред икономиката се увеличават заради геополитическото напрежение, възможността за волатилност на финансовите пазари в контекста на очакваното повишение на лихвите в САЩ и незавършените структурни реформи“, подчертава се в доклада. „Продължаващият период на много ниска и отрицателна инфлация също ще е определящ за перспективите пред растежа“, посочват експертите на ЕК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ