ЕК ще води преговорите за „Южен поток“

ЕК ще води преговорите за „Южен поток“

Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток". Това съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Домакин на срещата бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Постигнахме това, което българската страна искаше”, добави Стойнев. Той отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия, предаде bTV. „За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него”, добави министърът.

„Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат”, коментира още Стойнев.

По думите му предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва. През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев.

Той отбеляза, че на българска територия проектът ще следва изцяло българското законодателство, което е хармонизирано с европейското. Стойнев настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.

На 4 декември ЕК обяви, че двустранните договори на страните участващи в „Южен поток“, включително и България, не отговарят на изискванията на Брюксел. Еврочиновниците се запознали с двустранните договори, върху които се крепи „Южен поток" и са стигнали до извода, че документите противоречат на европейското законодателство. Според ЕК преговорите трябва да бъдат предоговорени. Говорителят на еврокомисаря Йотингер поясни, че Брюксел няма да спира строителството и че ще направи окончателна оценка, когато газопроводът бъде изграден и пуснат в действие. Тогава биха били предприети наказателни процедури, ако не е спазен принципът за свободен достъп, ако цените за пренос на гориво не се определят от независим орган и ако производителят и доставчикът на гориво не са различни от собственика на газопровода.

На 15 ноември 2012 г. България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода „Южен поток”, който ще минава през нашата страна. На 31 октомври тази година беше направена и първата копка на нашата територия. Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.

Договорът за „Южен поток” бе обвързан с едно много важно за българите споразумение - нов договор за доставка на природен газ между „Газпром” и „Булгаргаз”. След бурни преговори страната ни се договори да бъдат премахнати и тримата посредници, така че България да получава руски газ пряко.

Морската част на „Южен поток” ще започне от руската компресорна станция „Русская” и ще достига до бреговете на България. Строителството на участъка ще струва около 10 милиарда евро. От България ще има четири сухопътни разклонения – към Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Словения и Италия. Стойността на проекта ще бъде около 8,6 млрд. евро. Общата проектна мощност на „Южен поток” е 63 милиарда куб. метра. Очаква се газопроводът да бъде въведен в експлоатация до 31 декември 2015 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ