Емил Хърсев: Новият спасителен план за Гърция не е достатъчно решение

Емил Хърсев: Новият спасителен план за Гърция не е достатъчно решение

"Проста сметка показва, че решението за Гърция по новия спасителен план е недостатъчно“, заяви пред „Фокус“ финансистът Емил Хърсев.

"Южната ни съседка е имала една сметка от преди две седмици, че минималното намаление на външния дълг, което е необходимо в рамките на две години, е 50 млрд. евро. Сега ни обясняват, че за 3 години 26 млрд. евро ще стигнат. Очевидно не са достигнали необходимата степен на скъсяване на дълга и ще трябва да го направят допълнително“, категоричен е финансистът.

Хърсев е убеден, че притесненията за еврозоната и за еврото ще продължат поне в рамките на депресията в Гърция. Той смята, че в еврозоната тече очевиден процес на смяна на правилата.

"Нормално е, след като се променят правилата в една система, всеки един потенциален нов член да изчака, за да се установят, да види какви ще бъдат те, и съответно да вземе решение, когато знае къде влиза. В момента просто не е ясно, ако България започне процес на присъединяване към еврозоната, към какво се присъединява", каза той.

Късно снощи лидерите на еврозоната се споразумяха да спасят изправената пред фалит Гърция, изготвяйки нов план.

Според планът общото официално финансиране ще възлезе на около 109 млрд. евро. Освен това за първи път ще включат и частни кредитодатели, които ще отпуснат на Гърция 54 млрд. евро през следващите 3 години и 135 млрд. евро в предстоящите 10 години.

От своя страна Гърция обеща да съкрати дълга си с 26 млрд. евро до края на 2014 г. Сумата представлява 12% от БВП на страната. Освен това Гърция ще се възползва от по-големи срокове за изплащането на новите кредити, обещани от Европа, както и от по-изгодни лихви, които ще съкратят обслужването на дълга.

„Това ще позволи на Гърция да получи достъп до пазарите по-бързо от предвиденото досега, за да тегли заеми, което в момента й е забранено", обясни гръцкият премиер Георгиос Папандреу.

Целта на втория спасителен пакет е да помогне на страната да се справи с огромния си дълг, който е близо 160% от БВП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ