Решават съдбата на Гърция по телефон

Решават съдбата на Гърция по телефон

Решението за съдбата на изправената пред фалит Гърция ще бъде взето по телефон. Очаква се днес към 19:00 ч. българско време гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос да проведе конферентен телефонен разговор с официални представители на ЕС и МВФ.

Очаква се по време на този разговор да се реши какви стъпки да предптиеме Атина, за да получи поредния транш от 110 млрд. евро. договорени през миналата година.

Първоначално беше планирано средствата да бъдат изплатени този месец, но неразбирателство между Атина и кредиторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ отложиха това за октомври. Преговорите в началото на септември удариха на камък, след като гръцката страна отказа да предприеме допълнителни мерки за съкращаване на разходите и увеличаване на данъците.

Гръцкото правителство вече намали заплатите и пенсиите и рязко повиши данъците, но кредитори настояват за допълнителни мерки за 1,7 млрд. евро, за да компенсират липси.

Вчера гръцкият кабинет проведе среща за обсъждане колко още спестявания може да бъдат извършени, като официални представители заявиха, че сериозно се обмислят перспективи за големи съкращения на работните места в държавния сектор.

„Има голяма променливост на пазарите", заяви Венизелос след кризисни разговори на гръцкия кабинет. „Ако искаме да избегнем неплатежоспособност, да стабилизираме ситуацията, да останем в еврозоната трябва да вземем големи стратегически решения", добави той.

Междувременно МВФ обяви, че Гърция ще остане в рецесия и през 2012 г. Според прогнозите на фонда икономиката на страната ще се свие с 2,5% през следващата година и ще се върне към растеж през 2013 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ