Ирландия ще иска 10 млрд. евро от ЕС и МВФ

Ирландия ще иска 10 млрд. евро от ЕС и МВФ

Ирландия ще поиска от Евросоюза и МВФ 10 млрд. евро в края на тази година, съобщи „ Reuters” като се позова на изявление на финансовия министър на страната Майкъл Нунън.

Средствата ще бъдат предназначени за създаване на фонд, който ще се използва само при кризисни ситуации, допълва той и изразява надежда, че страната ще получи парите без каквито и да е било условия от страна на кредиторите. Размерът на бъдещия заем се равнява на годишния бюджетен дефицит на страната.

Ирландия е на път да стане първата държава в ЕС, която ще издължи до края на тази година получените в разгара на световната финансова криза средства от ЕС и МВФ в размер на 85 млрд. евро за поддържане на банковата система. Страната бе включена и в списъка на държавите от групата PIIGS, които станаха жертва на кризата в Еврозоната. В най-критично състояние от тази група си остава Гърция, която през 2010 г. получи помощ в размер над 240 млрд. евро. По оценка на МВФ, на Гърция ще й бъдат необходими допълнителни 11 млрд. евро за периода 2014-2016 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ