Квалифицираният труд липсва на пазара на труда

Квалифицираният труд липсва на пазара на труда

Квалифицираният труд липсва на пазара на труда

„За голямо съжаление българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда. Квалифицираният труд липсва на пазара на труда. Предлага се неквалифициран труд, който постоянно се подкрепя от мерки на правителството с повишаване на минималната работна заплата”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев

По думите му с увеличението на минималната работна заплата, заплащането на абсолютно неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите. „Държавата не може да се намеси. Когато няма квалифициран персонал, няма инвестиции”, обясни Данев.

 „Този хроничен недостиг на специалисти трябва да се намалява”, добави Данев и даде за пример недостига на сервитьори. Той отчете също недостига на стругари, заварчици, заети в шивашката промишленост, както и застаряването на учителите.

„Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса. В 12 клас децата учат повече теория вместо практика и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират”, коментира още Данев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ