Китайска фирма ще съди Обама заради вятърен парк

Китайска фирма ще съди Обама заради вятърен парк

Китайска фирма ще съди Обама заради вятърен парк

Китайска фирма ще съди американския президент Барак Обама след като той блокира сделка за вятърен парк, предава BBC. Искът е подаден от Rolls Corp. - частна фирма, придобила четири проекта за ветроенергийни паркове в близост до Военноморските сили на САЩ в Орегон по-рано тази година.

Обама подписа заповед за блокиране на сделката миналата седмица заради заплаха за националната сигурност. В иска на компанията се твърди, че правителството на САЩ е превишило правата си. Това е първата чуждестранна инвестиция, която ще бъде блокирана в САЩ от 22 години насам.

В иска на китайската фирма, подаден в понеделник се твърди още, че президентът на САЩ е "действал незаконно и неоторизирано по този начин". От друга страна в издадената заповед миналата седмица от Белия дом се казва: "Има достоверни доказателства, които ме карат да вярвам, че Rolls Corporation (...) може да предприеме действие, което заплашва да навреди на националната сигурност на Съединените щати."

Компанията е собственост на двама ръководители от Sany Group, китайският най-голям производител на машинно инженерство. Блокирането на проекта за вятърни паркове се случва само няколко седмици преди президентските избори през ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ