Китай ще изпревари САЩ като световен икономически лидер

Китай ще изпревари САЩ като световен икономически лидер

САЩ са на ръба да загубят статута си на най-голямата икономика в света и вероятно ще бъдат задминати от Китай още през тази година – по-рано от очакванията, според водещите световни статистически агенции, пише The Financial Times. САЩ са глобален лидер, откакто през 1872 г. застигнаха по този показател Великобритания. Повечето икономисти по-рано смятаха, че Китай ще дръпне напред в класацията през 2019 г. 

Данните, компилирани чрез програмата International Comparison Program (ICP) и разпространени от Световната банка, са най-авторитетната оценка за това, което може да се купи с пари в различните държави, и са използвани от повечето организации от публичния и частен сектор, като МВФ например. Това е първото опресняване на тези данни след 2005 г., пише Фокус. След обширно изследване на цените на стоките и услугите излиза, че обемът на средствата, които отиват към по-бедните страни, е по-голям, отколкото по-рано се смяташе, което налага увеличаването на относителния размер на развиващите се пазарни икономики. 

Оценките на покупателната способност са признати за най-добрия начин за сравняване на размерите на икономиките, вместо използването на волатилните валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите. По този показател МВФ оценява БВП на САЩ за 2012 г. на 16,2 трлн. долара, а този на Китай – на 8,2 трлн. долара. 

През 2005 г. ICP оценяваше обема на икономиката на Китай като двойно по-малък от този на САЩ. Заради новия метод и поради факта, че китайската икономика отчита далеч по-силен ръст, изследването поставя БВП на Китай на 87% от този на САЩ през 2011 г. 

За 2011 г. докладът казва: „САЩ остават най-голямата икономика в света, която обаче е следвана много близко от Китай”. 

МВФ очаква икономиката на Китай да регистрира растеж от 24% между 2011 и 2014 г., докато ръстът на САЩ се очаква да е в размер на едва 7,6%, което прави изключително вероятно още тази година Китай да изпревари САЩ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ