Китай ще изпревари САЩ като световен икономически лидер

Китай ще изпревари САЩ като световен икономически лидер

Китай ще изпревари САЩ като световен икономически лидер

САЩ са на ръба да загубят статута си на най-голямата икономика в света и вероятно ще бъдат задминати от Китай още през тази година – по-рано от очакванията, според водещите световни статистически агенции, пише The Financial Times. САЩ са глобален лидер, откакто през 1872 г. застигнаха по този показател Великобритания. Повечето икономисти по-рано смятаха, че Китай ще дръпне напред в класацията през 2019 г. 

Данните, компилирани чрез програмата International Comparison Program (ICP) и разпространени от Световната банка, са най-авторитетната оценка за това, което може да се купи с пари в различните държави, и са използвани от повечето организации от публичния и частен сектор, като МВФ например. Това е първото опресняване на тези данни след 2005 г., пише Фокус. След обширно изследване на цените на стоките и услугите излиза, че обемът на средствата, които отиват към по-бедните страни, е по-голям, отколкото по-рано се смяташе, което налага увеличаването на относителния размер на развиващите се пазарни икономики. 

Оценките на покупателната способност са признати за най-добрия начин за сравняване на размерите на икономиките, вместо използването на волатилните валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите. По този показател МВФ оценява БВП на САЩ за 2012 г. на 16,2 трлн. долара, а този на Китай – на 8,2 трлн. долара. 

През 2005 г. ICP оценяваше обема на икономиката на Китай като двойно по-малък от този на САЩ. Заради новия метод и поради факта, че китайската икономика отчита далеч по-силен ръст, изследването поставя БВП на Китай на 87% от този на САЩ през 2011 г. 

За 2011 г. докладът казва: „САЩ остават най-голямата икономика в света, която обаче е следвана много близко от Китай”. 

МВФ очаква икономиката на Китай да регистрира растеж от 24% между 2011 и 2014 г., докато ръстът на САЩ се очаква да е в размер на едва 7,6%, което прави изключително вероятно още тази година Китай да изпревари САЩ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ