Над 3 500 банкери със заплати над 1 млн. евро годишно

Над 3 500 банкери със заплати над 1 млн. евро годишно

3 529 банкери в Европа са получили годишни заплати и бонуси в размер над 1 млн. евро. Това показва годишното проучване на Европейския банков орган - организация, която е част от Европейската система за финансов надзор, цитирано от в. „Труд“.

В сравнение с 2011 г. бройката на банкерите милионери се е увеличила с 11%. Средната стойност на техните възнаграждения е 1,4 млн. евро, като общият им размер е 5 млрд. евро. Това е над 10% от нетната печалба на банковия сектор на Стария континент.

На практика броят на мениджърите с милионни възнаграждения представлява 0,1% от близо 3-те милиона души, които са заети в банковия сектор в Европа.

Най-много са заможните банкери във Великобритания - 2 714, което е естествено, защото Лондон е най-големият финансов център в Европа, като там извършват дейност и всички големи банки от САЩ, Швейцария и други държави извън ЕС.

Най-много от високоплатените лондонски топ банкери работят в инвестиционни банки - 2 188. Само 62 са в търговски банки, 198 се занимават с управление на активи, а 266 са в други области.

В Германия има 212 банкера с доходи от над 1 млн. евро, а във Франция и Италия - съответно по 177 и 109.

В 8 държави от ЕС няма нито един банкер с доход от над 1 млн. евро. Това са България, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Словения и Малта.

Според проучването нито един български банкер не е получил възнаграждение над 1 млн. евро през 2012 г.

Изследването показва, че при най-високоплатените банкери допълнителните премии надвишават около 4 пъти основната заплата. От следващата година премиите им ще бъдат сериозно ударени, защото влизат в сила нови правила, според които бонусите не трябва да надвишават заплатата им.

Това е с цел банкерите да не поемат големи рискове, за да раздуват печалбата и съответно да получават по-големи доходи. Възможно е след решение на акционерите на трезора шефовете да вземат премия, която е двойно по-висока от заплатата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ